A kormányfő lándzsát tört a decentralizáció mellett

A decentralizáció egy olyan terv, amely működhet és működnie kell, nyilatkozta kedden Sorin Grindeanu miniszterelnök, majd hozzátette, a megoldásokat nem kell más problémákkal együtt elásni. 

„Az alkotmánybíróság elutasította egyszer a decentralizáció tervezetét, azonban azóta sok év eltelt és nem történt semmi. (...) Nem áll szándékunkban így hagyni a dolgokat. A megoldásokat nem kell más problémákkal együtt elásni. A decentralizáció egy olyan terv, amely működhet és működnie kell” – nyilatkozta Grindeanu a megyei tanácsok egyesületének országos gyűlésén. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány már elfogadta a decentralizáció általános stratégiáját. „Hisszük, hogy jobban fognak haladni a dolgok, ha közelebb viszünk bizonyos intézményeket a lakosokhoz és néhány központil hatáskört átruházunk és csak a felügyeleti és az ellenőrző mechanizmusokat hagyjuk meg itt. Emellett ez egy megoldást jelentene számos olyan elhanyagolt épület megmentésére, amelyeket átadhatnánk a helyi önkormányzatoknak, gondolok itt diáktáborokra vagy sportbázisokra" - mondta Grindeanu. 

A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a kormányprogramban vállaltakat be is fogják tartani. „Hiszem, hogy együtt megvalósíthatjuk ezek a dolgokat, mert olyan embereket látok a teremben, akik pont úgy megértik Romániát, mint én, vagy Shhaideh, Plumb vagy Vasilescu asszony, hogy a kormányból említsek példákat. (...) A helyi önkormányzatoknak kell meghozniuk a legtöbb döntést a közösségek igényeire vonatkozóan, ezekhez pedig pénz kell, ezért kell decentralizálni azokat a mozgatóerőket, amelyek bevételt generálnak a helyi önkormányzatok számára” – mondta Grindeanu. 

Kapcsolódók

Kimaradt?