Klaus Johannis hitet tett a decentralizáció mellett

Decentralizáció nélkül nem lesz fejlődés - figyelmeztetett szerdán a Suceaván hivatalos látogatáson lévő államfő. 

Klaus Johannis a helyi közigazgatási vezetők konferenciáján úgy fogalmazott: az utóbbi időben ismét közbeszéd tárgyát képezi a decentralizáció, de egyelőre nem készült realista felmérés egy ilyenfajta reform következményeiről. „A közelmúltban felmerült kezdeményezések egy része konfliktusokat szült. Éppen ezért remélem, hogy a kormány tagjai bölcsen hasznosítják a múlt tanulságait, és nem vezetnek be diszkriminációt a helyi közigazgatások között. Nyomatékosítom: decentralizáció nélkül nem lesz fejlődés. Remélem, nem leszünk ismét egy végcél nélküli kezdet tanúi, és főleg azt remélem, hogy nem ismétlődnek meg a régi hibák” – mondta az elnök. 

Johannis úgy vélekedett, a decentralizáció megvalósításához politikai konszenzusra van szükség, mert „minél szűkebb csoportok dolgoznak rajta, annál hangsúlyosabbak lesznek a helyi közösségeket érintő hibák és sikertelenségek.”

„A decentralizáció és a közigazgatás modernizálása nem valaki ellen irányul, hanem a rendszer javítását célozza” – szögezte le az államfő, aki szerint korábban „az erősebb mindent visz” politikája, a hiúság és érdekellentétek fullasztották kudarcba a decentralizációról szóló vitát. 

Kimaradt?