„Aláírtuk!” – szimbolikusan Bonchidáról indult a Minority SafePack petíciós kampánya

A FUEN-kongresszus résztvevői péntek délután, a bonchidai kastély árnyékában indították el hivatalosan annak az egymillió aláírásnak összegyűjtését, amely a Minority SafePack kisebbségjogi polgári kezdeményezést hivatott az európai döntéshozók elé vinni.

A házigazdaként felszólaló Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kifejtette, távol áll az igazságtól, hogy a román állam tiszteletben tartaná a nemzeti kisebbségek jogait, és nemcsak a magyar közösséggel szemben nem garantál alapvető jogokat. Iskolákat akarnak bezárni, a korrupcióellenes harc is gyakran kisebbségellenes eszköz – mondta.

"Itt az idő megértetni a román állammal, hogy a kisebbségi jogok nem jelentenek veszélyt a többségre nézve" – fogalmazott Hegedüs. Emlékeztetett, hogy a Minority SafePack érvényesítéséhez szükséges egymillió aláírásból az RMDSZ 250 ezer aláírás összegyűjtését vállalta.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN korábbi elnöke a szolidaritás fontosságáról, a területi autonómia jelentőségéről beszélt. Reményét fejezte ki, hogy az őshonos kisebbségek ernyőszervezete megfelelő számú embert tud mobilizálni az aláírásgyűjtési kampányban.

Klaus Johannis államfő kihirdette a kórházi anyanyelvhasználati törvényt – mondta el Kelemen Hunor szövetségi elnök. „Lépegetünk, megyünk, lassan haladunk” – fogalmazott a politikus. Kifejezte abbéli reményét is, hogy az egymillió aláírás összegyűl, „mert képesek vagyunk rá és van néhány olyan erős jellemvonásunk, amivel élni fogunk. Először is, hogy hisszük: hatvanmillió ember többet érdemel az EU-ban, mint amennyit eddig kapott, hiszünk abban, hogy jót akarunk, nem akarunk elvenni senkitől semmit, hozzá akarunk tenni ahhoz, ami megvalósult az Európai Unióban”.

Az aláírásgyűjtés technikai kérdés csupán, de annál fontosabb, hogy partnereket szerezzünk, mert olyan partnerekre van szükség, akik képesek lesznek alakítani az európai döntéshozók véleményét – tette hozzá a szövetségi elnök.

Vincze Loránt FUEN-elnök arról beszélt, mindenki otthon van saját lakhelyén, és az erdélyi magyar közösség is azt akarja, hogy otthon érezze magát Európában. Szavai szerint léteznek olyan társadalmak, amelyek nem szeretik a diverzitást, akik romokban látnák a kisebbségeket. "De a bonchidai kastély árnyékában látjuk, hogy mindent újra lehet éleszteni. Hisszük, hogy tiszteletben lehet tartani a kisebbségeket, meg lehet védeni a jogaikat, és sokat elértünk, sőt történelmet írtunk – de még sok van hátra” – fogalmazott. „A kisebbségek gazdagabbá teszik Európát, ez lesz a szlogenünk” – mondta Vincze.

Daniel Alfreider, a FUEN dél-tiroli alelnöke az összefogás fontosságáról és az aláírásgyűjtés jelentőségéről beszélt, megköszönte a jelenlévők munkáját. "Nem könnyű, de lehetséges összegyűjteni az egymillió aláírást, térjünk ezért haza és beszéljük rá az embereket, hogy szükség van rá" – mondta el Britta Tästensen, az Európai Nemzetiségek Ifjúsága elnöke.

A beszédeket követően a FUEN vezetői és a tagszervezetek képviselői aláírták a kastély elé kiállított Európa-táblát, szimbolizálva az összefogást, amelyre a jövőben szükség lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?