Javítják a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő útszakaszt

Hargita megyében elkezdték a 13A jelzésű országút Csíkszereda–Székelyudvarhely–Parajd közti szakaszának javítását Szentegyházán, valamint a 13C jelzésű országút Székelyszentlélek–Siménfalva–Székelykeresztúr–Maros megye határa közti szakaszán is dolgoznak már.

Utóbbival kapcsolatban fennállt annak a lehetősége, hogy a Közlekedési Minisztérium megyei úttá minősíti. Azonban végül Alexandru Răzvan Cuc közlekedési miniszter a Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával és Bende Sándor RMDSZ-es parlamenti képviselővel folytatott megbeszélés után elállt ettől a szándékától. A Hargita megyei politikusok találkoztak Radu Dumitru Munteanuval, az közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) vezérigazgató-helyettesével is, aki az országutak javításáért felel.

„A javításokat tekintve prioritást élveznek az európai utak, de belátva a Szentegyházán is áthaladó országút felújításának sürgősségét, amely kapcsán rengeteg lakossági jelzés érkezett a megyei tanácshoz, elsőként ezen a szakaszon kezdték meg a munkálatokat. A továbbiakban folytatják Udvarhely felé, majd a korondi részen dolgoznak, illetve Gyimes felé is elindulnak. A beszélgetés során a miniszter vállalta, hogy minden sürgős beavatkozást elvégeznek május folyamán” – közölte a megyei tanács elnöke.

A miniszterrel tartott szerdai találkozón elhangzott az az ígéret is, hogy a Brassói Regionális Igazgatóság csütörtökre beszámolót készít az országutak Hargita megyei szakaszainak helyzetéről. Elmondták, hogy a 13A úton több földcsuszamlás és egyéb probléma jelentkezett, erről most készülnek a szakértői vélemények. Emellett abban maradtak, hogy a 13C országút Alsóboldogfalvát és Újszékelyt érintő szakaszának ügyében Hargita Megye Tanácsánál rövidesen megbeszélést szerveznek, amelyre meghívják Újszékely község vezetőségét, a kivitelezőt és a tervezőt, a víz-csatorna munkálatok kivitelezőjét és mérnök felügyelőjét, mivel még mindig nem fejezték be az ott elkezdett munkálatokat.

Az országutak ügyében folytatott megbeszélések előtt Borboly Csaba a fővárosban Kelemen Hunor szövetségi elnökkel is egyeztetett a minisztériumban tárgyalt témákról, valamint a Hargita megyei beruházási prioritásokról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?