Útlezárással tiltakozhatnak a Hargita megyeiek az országutak állapota miatt

Még az útlezárásoktól sem riadna vissza Hargita Megye Tanácsának elnöke tiltakozásul az ellen, hogy a megye nem kap pénzt a költségvetésből az országutak javítására.

Borboly Csaba szerint tarthatatlan, hogy a Hargita megyei autósok megrongálják járműveiket az országutakon, és határozott fellépést fontolgat. Erre azért van szükség, mert a megyei tanácsnak meg van kötve a keze: az országutak javítása nem tartozik a hatáskörébe, ez a kormány felügyelete alá tartozó közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) feladata lenne.

A politikustól megtudtuk: a Hargita Megye Tanácsa az idei költségvetés parlamenti vitájakor pénzt igényelt az országutak javítására, de nulla lejt kaptak, szemben Teleorman megyével, amelynek 248 millió lejt utaltak a célra. Ezért úgy véli, a helyzeten csak érintettek és a megyei döntéshozók együttes fellépéssel lehet változtatni.

Borboly Csaba a tiltakozás több formáját is elképzelhetőnek tartja: petíciókat fogalmaznak meg, felkérik az RMDSZ-es honatyákat, hogy interpelláljanak a parlamentben, elkészítik a megyén áthaladó országutak állapotának „Fehér Könyvét”, emellett a megyei önkormányzat jogi segítséget tudna nyújtani az országutakon megrongált autók tulajdonosainak abban, hogy kártérítést követeljenek a kormánytól.

A politikus a polgári engedetlenség valamilyen formájától sem riadna vissza. Azt is fontolgatja, hogy a Hargita megyeiek útlezárással tiltakozzanak az országutak állapota miatt. „Kivonulnunk az autóinkkal, traktorainkkal mondjuk május 9-én, az Európa Napon. Kezdetben félsávos útlezárásra gondoltam” – jelentette ki. Hozzátette, konzultálni kíván a megye polgármesterivel a tiltakozások lehetséges formáiról, és közösen hoznak majd döntést erről.

Borboly Csaba kezdeményezésének előzménye, hogy az Udvarhelyszéki Közlekedési Info Facebook-csoportban kommentlavinát váltott ki, amikor egy korondi autós felvételeket tett közzé a községen áthaladó országúton megrongált járművéről. A hozzászólok egy része a megye vezetésén kérte számon az országutak állapotát.

Kapcsolódók

Kimaradt?