RMDSZ: konkrét intézkedésekre van szükség a nemi esélyegyenlőség biztosításához

Két éve fogadta el a parlament Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei képviselőjének azon törvénytervezetét, amely május 8-át a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség napjává nyilvánította Romániában. Ennek margóján szervezte meg az alsóház esélyegyenlőségi bizottsága azt a konferenciát, amelyen az RMDSZ-t a Szövetség Nőszervezetének elnöke, Biró Rozália, és a nők elleni erőszak felszámolását célzó NEEEM kampány vezetője, Csép Andrea képviselte.

Biró Rozália képviselőasszony arra hívta fel a figyelmet, hogy európai uniós szinten átlagosan 16,2%-os fizetéskülönbség tapasztalható a nők és a férfiak között, azonos munka és azonos végzettség esetén a férfiak javára. Ugyanakkor a munkaképes férfiak 76% százaléka áll alkalmazásban, míg a nőknek csak 64%-a.„Meg kell teremteni a valós, nők és férfiak közötti egyenlőséghez szükséges politikai és gazdasági feltételeket. Úgy gondolom, ez a mi felelősségünk, a vezetői tisztségben lévő nők felelőssége. Kedvező vállalkozói környezetet kell biztosítanunk a fiatal hölgyek számára, az idős asszonyoknak pedig tisztességes megélhetést. Ennek érdekében javasolni fogjuk, hogy az állami költségvetés megtervezésekor fordítsanak nagyobb figyelmet az egyenlőséget, illetve a család és a karrier összehangolását segítő projektek finanszírozására, és hogy a hátrányos helyzetű nők pedig részesüljenek nagyobb támogatásban”– fogalmazott a Bihar megyei képviselő az általa vezetett, A nők gazdasági ereje elnevezésű panelbeszélgetésen.Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője elmondta: 2017 a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai éve, amely azt is jelenti, hogy mindannyiunk, nők és férfiak, minden politikai alakulat közös ügye, és felelősségteljesen kell fellépnünk a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen. „Olyan törvénycsomagra van szükség, amely nem elijeszti az erőszakot megtapasztaló nőket, hanem arra serkenti és biztatja őket, hogy kiálljanak magukért, hiszen jelenleg Romániában, amennyiben egy nőt bántalmaznak, 72 órán belül állítják ki a távoltartási parancsot a rendőrségen, amennyiben ezt kéri a bántalmazott, azonban ez idő alatt a nőt többször megverhetik. Ilyen esetekben minden perc életeket menthet, ezért az RMDSZ sürgősségi távoltartási parancs azonnali kibocsátását tenné lehetővé törvénykezdeményezéssel, amely alapján a tettest kitiltják a lakásból, akkor is, ha az az ő tulajdonát képezi” – mutatott rá Csép, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

Az esemény során a résztvevők egyetértettek abban, hogy a bérkülönbségek felszámolásának érdekében, a nők gazdasági függetlenségéért, illetve azért, hogy több nő indítson saját vállalkozást, át kell dolgozni és hatékonyabbá kell tenni a Nő menedzser programot, és serkenteni kell a vállalkozói kedvet és a gazdasági műveltséget a diákok körében, illetve szorgalmazni kell a hatékonyabb együttműködést a női érdekérvényesítési szervezetek között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?