Háromszéken találkoztak a székelyföldi önkormányzatis hölgyek

Az RMDSZ Nőszervezetének Székelyföldön van a keménymagja, hangzott el pénteken, Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi önkormányzati képviselőnők és nőszervezetek találkozójának indító sajtótájékoztatóján.

A kijelentést az támasztja alá, hogy a székelyföldi nőszervezetek, minden előítéletet megcáfolva a legeredményesebbek. A decemberi parlamenti választásokon az RMDSZ jelöltlistán Székelyföldön volt listavezető nő – a háromszéki Benkő Erika –, és biztos befutó helyen lévő női jelölt is – a marosvásárhelyi Csép Andrea –, így e tekintetben Közép-Erdély és Partium is tanulhat Székelyföld példájából.

Képzés a politikus hölgyeknek

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete a házigazdája ezen a hétvégén, az árkosi Felnőttoktatási Központban sorra kerülő Székelyföldi önkormányzati képviselőnők és nőszervezetek találkozójának és képzésének, amelyen a térségben önkormányzati tisztségben lévő hölgy vesz részt, számolt be Ájgel Ágnes. A háromszéki nőszervezet elnöke szerint sok hölgy már a választások előtt mondta, hogy csak abban az esetben vállalnak tisztséget, ha menet közben segítenek nekik, képzéseket szerveznek, hogy eleget tudjanak tenni a munkának.

Lőrincz Csilla, a nőszervezet Székelyföldért felelős alelnöke szavai szerint az érintettek által megfogalmazott igényekre próbálnak választ nyújtani, így előadások lesznek arról, hogy hogyan kell előkészíteni egy tanácshatározatot, mit jelent a helyi költségvetés, de lesz előadás a nyilvános beszédről és nyilvános megjelenésről is. Mivel a négyéves mandátum elején vannak, most még érdemben tudnak segíteni az önkormányzatokban tisztséget nyert asszonyoknak.

Beszámoltak arról is, hogy Kovászna megyében 45 hölgy van a helyi vagy megyei önkormányzatokban, köztük MPP-sek is. Maros megyében 49 nőt választottak meg valamilyen tisztségbe, ebből 3 alpolgármester és egy általuk támogatott független polgármester. Hargita megyében pedig van 59 női önkormányzati képviselő, köztük 4 alpolgármester és 3 megyei tanácsos. Ezzel így szűkön alulról súrolják a 15 százalékot, mutatott rá Lőrincz Csilla.

Már öt női polgármester van

Az RMDSZ-nek 25 év után alakult nőszervezete, számolt be Bíró Rozália a szövetség nőszervezetének országos elnöke, akinek adatai szerint 23 megyei- és 239 helyi szervezetük van. Mivel jelen vannak kistelepüléseken is, fel tudják térképezni a közösség elvárásait, hiszen ezek régiónként különbözőek lehetnek.

Bíró Rózália szerint a legutóbbi önkormányzati és parlamenti választásokon jelentős előrelépést tettek, hiszen míg a korábbi mandátumban 3 női polgármestere volt az RMDSZ-nek, most öten vannak, és további két független női polgármestert támogattak. Az eddigi 12 női alpolgármester helyett most vannak 18-an. Az RMDSZ-nek korábban 248 női helyi tanácsosa volt most 286-an vannak. Korábban nem volt megyei tanácsi alelnök, most pedig egy megyei önkormányzat helyettese hölgy. A szövetségnek a parlamentben a múlt mandátumban egy női képviselője volt, most pedig négyen vannak, összegezte Bíró Rozália.

Az RMDSZ nőszervezetének országos elnöke elmondta, Bukarestben félévente megszervezik a politikai alakulatok nőszervezeteinek találkozóját, amely azért fontos, mert törvénymódosításokat úgy tudnak sikerre vinni, ha azt támogatják a parlamentben tevékenykedő többi párt női politikusai is.  

A Neeem kampány november 15-én csúcsosodik ki

Csép Andrea marosvásárhelyi parlamenti képviselő beszélt a március 8-án elindított Neeem című kampányról, amely során a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet. Integrált kampányt akarnak felépíteni, amelynek az eddig megjelent kisfilmek a „bevezető köre volt”, amelyben nők szólaltak meg a témában, de hamarosan férfiakkal is készítenek ilyen filmeket. Emellett nyáron fesztiválokra, falunapokra, iskolákba is elviszik a kampányuk üzenetét.

A következő időszakban pedig több törvénymódosító kezdeményezésük is lesz, így többek között módosítani szeretnék a nők és férfiak esélyegyenlőségéről szóló törvényt-, a büntetőtörvénykönyvet vagy a nők elleni erőszakról szóló törvényt is, mondta Csép Andrea, aki példaként említette, hogy jelenleg a bíró 72 órán belül kell kiadja az erőszakot alkalmazó házastárs elleni távol-tartási parancsot, ezt az időt szeretnék lerövidíteni 24 órára. A Neeem című kampány majd november 15-én, a nők elleni erőszak világnapján csúcsosodik ki, amikor tíz napos rendezvénysorozatot szerveznek és román nyelven is elindítják a kampányt, mondta Csép Andrea. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?