Megerősíti női képviseletét az RMDSZ

Leginkább a női képviselet bevezetésére, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség elérésére terjednek ki az RMDSZ alapszabályzat- és programmódosítási javaslatai, amelyekről a szövetség zilahi kongresszusa dönt május 13-án.

Ez az alapszabályzat-módosítás jelentős előrelépést jelent a szervezet életében, lehetőséget biztosít arra, hogy egy olyan modern, huszonegyedik századi szervezetté váljon, amelyben a rátermettség, a felkészültség és a tenni akarás értékei kerülnek előtérbe, amelyben nem számít mérvadónak, hogy a választottak férfinak vagy nőnek születtek.

„Négyéves munkánknak meglett az eredménye. Ez az első lépés annak irányába, amit mi szeretnénk. Amennyiben a kongresszus is megszavazza az alapszabályzat-módosítást, a női képviselet bevezetése azt jelenti majd, hogy a helyi szervezetek választmányaiban minden harmadik választott nő lesz, megyei szinten pedig egy 15 százalékos küszöböt állítanánk fel. Ez egy óriási előrelépés a Szövetség számára. És ez Romániában egyedi!” – fogalmazott csütörtökön Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke.

A női képviselet megerősítése biztosítja azt is, hogy a szervezetet még közelebb kerüljön az erdélyi magyar közösséghez, hogy felfrissítse az RMDSZ-t, ahogyan azt az Újratervezés is célul tűzte ki. A szövetség ugyanakkor nélkülözhetetlennek tartja a döntéshozatal során a nők szaktudását, tapasztalatát hasznosítani, úgy véli, hogy a Nőszervezet megalakulása óta bővült az RMDSZ szempont-rendszere, amely alapján meghozza döntéseit. 

A négyéves munka gyümölcse most kezd beérni

„A női képviselet megerősítésével arra ösztönözzük a nőket, hogy merjenek szerepet vállalni, kiállni, véleményt mondani, részt venni a döntéshozatalban. Az RMDSZ fontosnak tartja a nők bevonását a helyi és megyei választmányokba, így támogatva azt is, hogy 3 év múlva az önkormányzati és parlamenti választásokon olyan jelöltek képviselhessék az RMDSZ-t, akik felkészültek, akiket ismernek a magyar emberek, így pedig hiteles közösségi képviselőként léphetnek fel” – tette hozzá Hegedüs Csilla. Szerinte az RMDSZ ismét történelmet ír, hiszen ez idáig Romániában egy politikai szervezet sem vállalta még azt, hogy nyitottságot tanúsítson ebben a témában, hogy felmérje: a nők közéleti szerepvállalása nélkül a társadalomnak nincs holnapja.

A Nőszervezet alelnöke úgy véli, a négyéves munka gyümölcse most kezd beérni, hiszen a Nőszervezet megalakulása óta folyamatosan komoly munka zajlik itt. ,,Elég, ha csak a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampányára gondolunk: azt látjuk, hogy ez a szervezet olyan kényes témákat is felvállalt, amelyekről az erdélyi magyar társadalomban, de a romániai közéletben sem illik beszélni” – összegzett Hegedüs Csilla. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?