Több nőt az RMDSZ-es döntéshozatalba – kéri a Nőszervezet

Az RMDSZ Nőszervezete április 21-én terjeszti a Szövetségi Képviselők Tanácsa elé alapszabály-módosító javaslatát, majd ugyanezt teszi a május 13-án, Zilahon megtartandó kongresszuson. Biró Rozália, a nőszervezet elnöke csütörtökön Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót.

Biró Rozália elmondta, a különféle egyeztetések nyomán azt javasolják, hogy az RDMSZ helyi döntéshozó szervezeteiben egyharmados, míg az országos és megyei szervezetek döntéshozó testületeiben 15 százalékos legyen a női képviselet. Fontos megjegyezni, hogy a helyi szervezetekbe nem feltétlenül a nőszervezet jelöli a hölgyeket, a megyei és országos testületekbe azonban a nőszervezet jelöl.

​A helyi szervezetek, ha nem felelnek meg ennek a feltételnek, a Megyei Állandó Tanácstól kérhetnek felmentést, de amint elhangzott, két év alatt alkalmazniuk kell a módosítást. A megyei és országos testületekben ugyanakkor valamivel nagyobb lehet az arány 15 százaléknál, mivel a korporatív tagok között vannak hölgyek, tette hozzá a képviselő, aki elmondta: az arányokon még lehet és kell is változtatni, hiszen az uniós példa azt mutatja, hogy 33-35 százalék az a „kritikus tömeg”, amelynél érezhetővé válik a női döntéshozók munkájának eredménye. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?