Találkozni szeretne Ferenc pápával II. János Pál merénylője

Kairóban találkozni szeretne Ferenc pápával a török Ali Agca, aki a néhai II. János Pál ellen követett el merényletet 1981-ben.

A katolikus egyházfőt április 28-án várják kétnapos látogatásra Egyiptomba. Ali Agca bejelentette: „Amennyiben Ferenc pápa belegyezését adja a találkozóhoz, úgy útra kelek az egyiptomi fővárosba”. A Vatikán egyelőre nem reagált az ajánlatra.

A Szürke Farkasok török terrorista csoport egykori tagja 1981. május 13-án lőtt rá II. János Pálra a Szent Péter téren. A merénylet után azonnal elfogták, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 2000-ben az olasz köztársasági elnök kegyelemben részesítette, kiadták Törökországnak, ahol, miután korábbi büntetését letöltötte, 2010-ben szabadult végleg a börtönből.

II. János Pál a merényletből történt felépülése után 1983-ban meglátogatta őt római börtönében, és megbocsátott neki. Agca 2009-ben bejelentette, hogy az iszlámról katolikus hitre térne, és többször beszélt arról, hogy szeretné felvenni az egyházi rend (papság) szentségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?