Ali Agca virágot vitt II. János Pál sírjára, majd kiutasították Olaszországból

Az olasz hatóságok hétfőn kiutasították Olaszországból Ali Agca egykori török terroristát, néhai II. János Pál pápa merénylőjét, aki december 27-én belépett a Vatikán területére, és virágot vitt a lengyel pápa sírjára.

 

A kiutasítás értelmében Agcát hétfő este az olasz hatóságok felteszik a római Fiumicino repülőtérről a törökországi Isztambulba tartó repülőgépre.

Az 56 éves török férfit december 27-én vették őrizetbe a római Szent Péter téren. Agca ezt megelőzően a Szent Péter-bazilikában járt, ahol virágcsokrot helyezett el II. János Pál sírján. Agcát az AdnKronos olasz hírügynökség kamerái kísérték. A dátum nem volt véletlen: II. János Pál 1983. december 27-én kereste fel merénylőjét a római Rebibbia börtönben. A Szürke Farkasok török terrorista csoport egykori tagja 1981. május 13-án lőtt rá II. János Pálra a Szent Péter téren. A merénylet után azonnal elfogták, és életfogytiglanra ítélték. 2000-ben az olasz köztársasági elnök kegyelemben részesítette, kiadták Törökországnak, ahol 2010-ben szabadult végleg a börtönből. Azóta Agca első alkalommal járt Olaszországban.

Agcát az utóbbi napokban az olasz terrorizmusellenes hatóság (Digos) és az idegenrendészet is kihallgatta. A Róma közeli Fiumicino illegális bevándorlók számára létesített táborában őrizték, innen egyenesen a repülőtérre viszik. A kiutasítás indoka az, hogy vízum nélkül érkezett Olaszországba. A LaRepubblica.it hírportálnak a bevándorlótáborból adott interjúban annyit árult el, hogy Törökországból gépkocsival Szerbián és Ausztrián keresztül érkezett meg Olaszországba. A háromnapos úton általa meg nem nevezett személyek is elkísérték. Rómában egy szállodában szállt meg, és a szállodától taxival ment a Szent Péter térig.

A Szent Péter téren és a Szent Péter-bazilikában sem ismerték fel a vatikáni biztonsági szolgálat emberei. A zarándokokkal együtt sorban állva eljutott II. János Pál sírjáig. Az egykori terrorista hangsúlyozta, hogy Ferenc pápával is találkozni szeretett volna.

Kimaradt?