Férjes nővel folytatott intim levelezést II. János Pál pápa

A BBC birtokába jutott II. János Pál levelezése, amelyet a Lengyel Nemzeti Könyvtár őrzött mostanáig. Az egykori pápa egy Anna-Teresa Tymieniecka nevű Amerikában élő filozófussal levelezett három évtizeden keresztül.

A levelezésnek csupán a fele van meg, a pápa részéről írt több száz levél, illetve fényképek. Tymieniecka leveleit elvileg szintén a Lengyel Nemzeti Könyvtárban őrzik, a filozófusnő legalábbis az intézményre hagyta azokat 2008-ban, hat évvel a halála előtt, de a BBC nem látta őket.

A pápa és Tymieniecka barátsága 1973-ban kezdődött, amikor a filozófus kapcsolatba lépett az akkor még krakkói érsekkel egy könyv miatt, amit utóbbi írt. Tymieniecka Amerikából Krakkóba utazott, hogy személyesen találkozzon a pápával. Ekkor kezdődött a levelezés, és bár Wojtyla sok emberrel folytatott a halála előtti három évtizedben levelezést, az egyértelműen kiderül a szövegekből, hogy nagyon intim kapcsolat alakult ki köztük.

Közös fotók is vannak vidéki sétákról és síelésekről, ezek szintén nem voltak eddig nyilvánosak. Wojtyla kempingezett is Tymienieckával. A fiozófus később a Vatikánban is meglátogatta. 1976-ban, amikor Wojtyla részt vett az Egyesült Államokban egy katolikus konferencián, Tymieniecka New Engalnd-i otthonában vendégeskedett a nő és családja társaságában. Később, szintén 1976-ban Wojtyla azt írja egy levélben, hogy nehezen talál választ arra, amikor Tymieniecka azt írja neki, hogy “elszakítva érzi magát tőle”. Wojtyla “Isten ajándékának” nevezi.

Marsha Malinowski, egy ritka kéziratokkal foglalkozó szakértő szerint Tymieniecka egyértelműen szerelmes volt Wojtylába, aki ajándékozott neki egy vallási rituáléhoz használatos ruhadarabot, egy skapulárét is. “Kerestem a választ azokra a szavakra, hogy ‘hozzád tartozom’, és végül, még mielőtt elhagytam volna Lengyelországot, megtaláltam egy skapuláré formájában” - írta Wojtyla 1976-ban.

Miután pápává választották, folytatták a levelezést, egészen II. János Pál 2005-ben bekövetkezett haláláig – írja a vs.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?