Hogyan hagyhatta el Ghiţă az országot és mikor hozzák vissza?

Vizsgálatot indít a határrendészet annak kiderítésére, hogy miként hagyta el az országot Sebastian Ghiţă volt képviselő - nyilatkozta az Agrepres hírügynökségnek Alexandra Popescu szóvivő. 

Az ellenőrzéseket követően meghozzák a törvény által előírt intézkedéseket - tette hozzá Popescu. 

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden úgy nyilatkozott, a szaktárca készen áll a Sebastian Ghiţă elleni kiadatási eljárás elindítására, már csak az ehhez szükséges bírósági végzésekre várnak. „Jelen pillanatban várjuk, hogy az illetékes bíróságok ellenőrizzék a kiadatási eljárás elindításának megalapozottságát és törvényességét, és elküldjék az erről szóló végzést. Amint megkapjuk ezeket a határozatokat, elindítjuk a kiadatási eljárást, elküldjük a kérést. Az igazságügyi minisztérium már előkészítette a procedúrát (...), a törvény értelmében azonban várnunk kell, amíg megkapjuk a bírósági végzéseket" - fogalmazott a miniszter. 

A nemzetközi körözés alatt állt volt képviselőt a péntekre virradó éjszaka fogta el és vette őrizetbe a belgrádi rendőrség, miután hamis iratokkal próbálta igazolni magát. Az, akit ilyen bűncselekményen érnek, 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható Szerbiában. 

A szerb hatóságok hétfőn közölték, hogy Sebastian Ghiţăt április 14-étől kezdődően 18 napos előzetes letartóztatásba helyezték. 

Kapcsolódók

Kimaradt?