Rákkeltő ruhaneműt árul a Levi's és a Zara is

A Greenpeace International vizsgálata veszélyes anyagokat talált több vezető divatcég ruhájában. A vegyi anyagok hormonzavarokat okoznak, és rákkeltő anyagokká bomlanak, a gyártók 2020-ig vállaltak drasztikus váltást.

A Greenpeace aktivistái összesen 141 ruhadarabot vásároltak és vizsgáltattak be a világ 27 országában. A ruhák többségét „fast fashion" üzletből szerezték – e kifejezés azt jelzi, hogy ezek a boltok a lehetséges minimumra szorítják le a legújabb divatot követő ruhadarabok gyártásához szükséges időtartamot.

rakkelto levisuzlet

A nemzetközi környezetvédő szervezet erről készült jelentése szerint 20 divatmárka (köztük az Armani, a Levi's és a Calvin Klein) ruháiban veszélyes vegyi anyagot találtak, a Zara termékeiben viszont hormonzavart előidéző és rákot is okozó veszélyes vegyi anyagokat mutattak ki.

A penzcentrum.hu által közölt összefoglalóban az áll, hogy a vizsgált ruhák kétharmada fennakadt a szűrőn; a leggyakoribb előfordulású, kifogásolt vegyületek az úgynevezett nonil-fenol-etoxilátok (NEP), melyek nagy koncentrációban a hormonrendszert károsítják.

rakkelto calvin

A vizsgálatok a legmagasabb koncentrációjú NEP-vegyületeket a Zara, Metersbonwe, Levi's, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack&Jones és a Marks&Spencer ruháiban mérték, de négy ruhában találtak nagy koncentrációjú ftalátokat (nehezen lebomló lágyítóanyagok), sőt kettőben az azofestékekhez használt rákkeltő aminok nyomaira bukkantak.

Simon Gergely, a Greenpeace magyarországi vegyianyag-szakértője szerint az az általános probléma, hogy a nagy ruházati cégek olyan országokban (Pakisztán, Banglades, Fülöp-szigetek stb.) gyártják termékeiket, ahol az európainál jóval megengedőbbek a környezetvédelmi előírások. De problémát jelent az is, hogy a ruhadarabokban egyébként engedélyezett, látszatra kis mennyiségben előforduló NPE-vegyületek azáltal halmozódnak fel nagy mennyiségben, hogy évente a Földön mintegy 80 milliárd ruhadarabot állítanak elő és dobnak ki végül a kukába.

rakkelto zara

Divatos és toxikus című tanulmány és a Greenpeace kampánya már több gyártót is váltásra késztetett. A Zara tavaly decemberben vállalta, hogy 2020-ig kivonja ruháiból és a teljes gyártási folyamatból az összes veszélyes vegyi anyagot. Hasonló vállalást jelentett be a Levi's, majd a Nike, a Puma, az Adidas, a H&M, a C&A, a Marks&Spencer, a Benetton, és a Victoria's Secret is.

Kimaradt?