Tovább húzza az időt az alkotmánybíróság

Április 27-ére halasztotta Románia Alkotmánybírósága a döntést a Nép Ügyvédje által azon törvény ellen emelt alkotmányossági kifogással kapcsolatban, amely megtiltja a jogerősen elítélt személyeknek, hogy a kormány tagjai lehessenek – közölték az Agerpres hírügynökséggel igazságszolgáltatási források.

A taláros testület március 7-én 21-ére, majd március 21-én április 4-ére tolta ki a döntést a Nép Ügyvédjének óvásával kapcsolatban. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke úgy nyilatkozott: eddig ez a legnehezebb döntés, amelyet meg kell hozniuk, mert a kérdésnek politikai felhangjai vannak.

A 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen január 5-én emelt alkotmányossági kifogást a Nép Ügyvédje. Az említett jogszabály kimondja, hogy csak olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben.

A Nép Ügyvédje által januárban kiadott indoklás szerint „a 2001/90-es törvény 2. cikkelye áthágja a hatalmi ágak közti egyensúlyra vonatkozó jogszabályt, ugyanakkor nem felel meg a kiszámíthatóság és az arányosság alkotmányos elvének”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?