Imaliturgiát tartottak Marosvásárhelyen a katolikus iskoláért

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaiért, pedagógusaiért, igazgatójáért, a szülői közösségért tartottak szombat délelőtt imaliturgiát a Belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban.

Az eseményen részt vett Magyarország csíkszeredai konzulátusának ideiglenes vezetője, Farkas Balázs, a magyar kormány részéről Szilágyi Péter helyettes államtitkár, Péter Ferenc Maros-, Borboly Csaba Hargita- és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, Vass Levente és Bíró Zsolt parlamenti képviselő, Novák Zoltán Csaba szenátor, Borbély László volt parlamenti képviselő.

Oláh Dénes római katolikus esperes imaliturgiájában elmondta, azért gyűltek össze a templomban, hogy imádkozzanak az iskoláért és annak igazgatójáért, azért, ami pillanatnyilag a legfontosabb a közösségnek, de minden egyéb, hasonlóan fontos ügyért. Annak aki magyarnak vallja magát, az a legjobb, ha magyarul tanulhat – fogalmazott az esperes, aki arra figyelmeztette a jelenlevőket, hogy bármi kérhető Istentől, ami a javunkra válik.

Ugyanakkor hálaadó ima is ez, mert mindazaért, amit az ősök építettek és a közösségre hagytak, azért hálásnak kell lenni. Nyolc státus-gimnáziuma van a gyulafehérváris római-katolikus egyháznak, amelyeket nem ajándékba kapott, hanem kemény munkával építette, hogy a fiatal generációnak olyan iskolát, olyan körülményeket és tudást nyújtson, amely hasznára válik az egész közösségnek. „Kötelességünk ezeket belakni, élettel megtölteni” – hangsúlyozta.

Nem véletlen, hogy Erdélyben a templom mellett az iskola volt mindig a fontos, amelyet minden újrakezdésekor újjáépítettek, amelynek érdekében törvényeket hoztak, amelyeket védtek. 1948-ban a kommunista hatalom szétverte az iskolákat, amelyeket az 1990 utáni hatalom sem engedélyezett visszaszerezni – sorolta Oláh Dénes, aki beszédében a politikumhoz fordulva azt kérte, ne hagyják a harcot, folytassák, amit elkezdtek.

Tamási Csilla imáját követően Farkas Balázs, a csíkszeredai konzulátus ideigelenes vezetője tolmácsolta Soltész Miklós vallásügyi államtitkár üzenetét, aki édesanyja betegsége miatt nem lehetett jelen az eseményen. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az anyaország köszöntetét hozta el, mint mondotta, azért, hogy a marosvásárhelyi közösség kiáll az iskolája mellett, az anyanyelvük, a nemzetiségük mellett.

„Véleményünk szerint egy jogállamban megengedhetetlen, hogy ügyészek vallási hovatartozásukról faggassanak embereket, vagy kérdőre vonják őket azért, mert egy adott felekezeti iskolába iratták gyermekeiket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy egyetért azokkal az erdélyi magyar politikusokkal, akik szerint a marosvásárhelyi katolikus liceum ügye is szervesen illeszkedik abba a folyamatba, amely arra irányul, hogy a magyar közösségeket alapvető jogaikban korlátozzák.

„Magyarország kormánya kiáll a megfélemlített, ártatlanul meghurcolt szülők és diákok mellett. A magyar állam teljes szolidaritásáról és erkölcsi támogatásáról bitosítja azokat, akik mindezek ellenére is vállalják, hogy kiállnak jogaikért és mindent elkövetnek azért, hogy egy keresztény egyház a saját ingatlanában felekezeti iskolát tarthasson fenn. Mindez összeegyeztethetetlen az Európai Unió jog- és értékrendjével” – fogalmazott a magyar kormány képviselője.

Az esemény közös Miatyánkkal és a Nemzeti Himnusszal zárult.

Kapcsolódók

Kimaradt?