„A bíróság betiltotta a székely zászlót, és ezzel elismerte Székelyföld létezését”

Székelyföld létezik, állapította meg jogerős ítéletében a brassói táblabíróság, amely elrendelte a székely zászló eltávolítását a háromszéki önkormányzat gyűlésterméből, mutatott rá Tamás Sándor. 

A Kovászna megyei közgyűlés elnöke a Megyeinfón jelentette be hogy pénteken eleget tesznek a brassói táblabíróság döntésének és a gyűlésteremben, a címer alá felállított zászlók közül eltávolítják a kék-arany színű lobogót, Kulcsár Terza József MPP-s politikus adományát. Tamás Sándor ugyanakkor idézett a bíróság jogerős ítéletéből, amely megállapítja, hogy „ez a zászló, de facto, Székelyföld zászlója, és kitűzésének törvényességi elemzése ebből a feltevésből indul”, majd a bírósági indoklás később úgy utal rá mint „Székelyföld kék-arany színű zászlója”.

„A napnál is világosabb, hogy Romániában egy bíróság véglegesen elismerte, hogy létezik Székelyföld és annak van egy zászlója. Az már egy másik kérdés, hogy ezt a zászlót nem lehet kitűzni a megyei önkormányzat gyűléstermébe”, mondta Tamás Sándor, aki szerint szimbólumaink érdekében folytatott harcunk nem egyszerű, viszont ha következetesek vagyunk, konokul visszük tovább ezt az ügyet, előbb- utóbb meg tudjuk védeni álláspontunkat. Hozzátette: a korábbi bírósági határozatok mind azt mondják: azért nem lehet a Székelyföld kifejezést használni, mert az nem egy közigazgatási régió Romániában.

A háromszéki tanácselnöke ezt az ügyet is a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat figyelmébe ajánlja, így erről is lesz tájékoztató kiadvány, amelyeknek köszönhetően a Romániáról szóló Amerikai külügyminisztériumi jelentésben több esetben is szerepelt már a székelyföldi jelképek kérdése. Véleménye szerint az amerikaiakat sikerült már meggyőzniük igazukról, reméli a bukarestiekkel sem vallanak kudarcot.

Tamás Sándor szerint a romániai hatóságok kettős mércével mérnek, hiszen például a Készenléti Felügyelőségek (ISU) több területi egységeit a történelmi régiók alapján nevezték el, így létezik az olténiai ISU, barcasági ISU, körösvidéki ISU, dobrudzsai ISU, bukovinai ISU, de Székelyföldről nem szabad beszélni.

A bírósági döntésnek megfelelően a háromszéki önkormányzat gyűlésterméből eltávolítják a Kulcsár Terza József által adományozott első székely zászlót, de ott marad egy másik kék-arany lobogó, amelyet a polgári párti politikus négy országzászlóval – amerikai, német, izraeli és magyar – azt követően adományozott a közgyűlésnek, hogy első adományát megtámadta a háromszéki prefektus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?