Kiújuló gondok a kétnyelvűséggel Maros megyében

A Maros Megyei Tanács belső festési munkálatai után az ügyosztályok kétnyelvű feliratozása eltűnt, immár zömében román nyelvű megnevezések kerültek ki az irodaajtókra – jelzi a Facebook közösségi portálon Balogh József, megyei önkormányzati képviselő.

Balogh elmondása szerint sem a testület, sem a magyar alelnök véleményét nem kérte ki az önkormányzat vezetője, egyszerűen elkészíttette a kizárólag román nyelvű feliratokat és kihelyeztette azokat. Hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy miközben Maros megye magyar lakosságának számaránya jelenleg is 40 százalék fölött van, eltűnnek a magyar feliratok, annak ellenére, hogy a helyhatósági törvény előírásai szerint ott, ahol a kisebbség számaránya 20 százalék fölött van, a közintézményekben kötelező kitenni a kétnyelvű feliratokat. Lokodi Edit, a megyei tanács alelnöke kijelentette: a jövő heti közgyűlésen fel fogják szólítani a tanácselnököt a törvény tiszteletben tartására.

Hasonló gond van a Maros megyei prefektúra honlapjával is, ami kizárólag román nyelven érhető el – ezt korábban Kerekes Károly képviselő panaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), amelyet a tanács el is fogadott. Ennek értelmében a CNCD 545/2012.12.03 határozatában, az 137/2000 hátrányos megkülönböztetés minden formájának megelőzéséről és kiküszöböléséről szóló kormányrendelet 20. cikkelyének (2) bekezdése értelmében megállapította, hogy a Maros megyei magyar kisebbség diszkrimináció áldozata. „Ez azt jelenti, hogy Maros megye prefektusi hivatalának magyar nyelvre is le kell fordítania az internetes honlapján közölt információkat, amint az Alkotmány és az elfogadott organikus törvények szabályozzák” – magyarázta Kerekes Károly a vasarhely.ro-nak.

Kimaradt?