Sepsiszentgyörgyön eltakarítják a Sárkánydomb helyét

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a következő időszakban rendezi a város főterének felső részét, ahová a „Sárkánydombot” tervezték, és amit a prefektúra erőszakszervezetek segítségével megpróbál megakadályozni.

Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: nem mondanak le a Sárkánydombról, de rendezik annak tervezett helyszínét, mivel a város vezetésére is rossz fényt vet az, ahogyan most kinéz, hiszen nagy a kontraszt az új főtér és a Sárkánydomb tervezett helyszíne között.Szent György Napokig eltakarítják a prefektúra és megyei tanács előtt lévő földhalmot, rendezik a terepet és idén oda állítják föl a városnapi nagyszínpadot.

Antal Árpád szerint az önkormányzatnak a sárkánydomb kapcsán van egy B forgatókönyve arra az esetre, ha a jogi csatározásokban végül a prefektúra és a mögötte álló erőszakszervezetek, a hadügyminisztérium és titkosszolgálatok győzedelmeskednek. Hozzátette: egyelőre zajlanak a perek, ezért még nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen alternatív megoldásra gondolnak, de alkalomadtán a város lakói véleményét is kikérik majd az elképzelésről.Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor üdvözölte az alkotmánybíróság döntését, miszerint egy határozat törvényességét csak az alkotmánybíróság és a közigazgatási bíróság ellenőrizheti, és a határozatok azoknak a testületeknek a felelőssége, amelyeket az emberek megválasztottak, így a helyi és megyei tanácsok, a parlament vagy a kormány. Ezeket politikailag a választópolgárok büntethetik, mert ez a demokrácia alapja, mondta Antal Árpád.

Hozzátette: az alkotmánybíróság döntése értelmében ezentúl a számvevőszék és a bűnüldöző szervek nem kérdőjelezhetik meg az önkormányzatok, a parlament vagy a kormány által elfogadott határozatok időszerűségét. Például egy számvevőszéki ellenőr nem kérheti számon annak időszerűségét, ha egy önkormányzat eldönti, hogy iskolát vagy sportpályát újít fel. A prefektúrával és a számvevőszékkel is korábban több ilyen típusú vitáik voltak, mondta a polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?