Kisebb sárkánydombot kérnek a sepsiszentgyörgyi románok képviselői

A tervezett sepsiszentgyörgyi Sárkánydomb magasságának 5,5 méterről 1,5 méterre való csökkentését szabta támogatása feltételéül a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, ugyanis így nem rejtenék el a látogatók szeme elől a Mihai Viteazul szobrot.

A tervezett sepsiszentgyörgyi Sárkánydomb nevű térplasztika megakadályozása érdekében a Művelődési Minisztériumhoz fordult a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma. Azt kérik a szaktárcától, hogy vonja vissza Sepsiszentgyörgy központjának átépítéséi tervére adott engedélyüket, mert az oda vezethet, hogy több mint öt méter magas földrakás takarásába kerül Mihai Viteazul szobor.

A románok civil fóruma kifejti, egyetértenek a sepsiszentgyörgyi román tanácstagok kezdeményezésével, miszerint támogatják a főtér átépítését azzal a feltétellel, hogy a földre esett sárkányt ábrázoló térplasztika magasságát a tervezett 5,5 méterről 1,5 méterre csökkentik. A románok  civil fóruma közleménye szerint – idézem - a „szörnyűséges halom” emelése nem más, mint Antal Árpád polgármester „szélsőséges, sovén és románellenes agressziójának” újabb megnyilvánulása.

Mint arról beszámoltunk: a háromszéki román közösség egy része attól tart, hogy a földre esett sárkány formáló zöldövezet eltakarná a román közösség szimbólumának tartott Mihai Viteazul teret és szoborcsoportot. A sepsiszentgyörgyi román tanácstagok kisebb sárkánydombot javasolnak.

Antal Árpád polgármester szerint a sárkánydombra urbanisztikai szempontból van szükség, hogy a teljesen eltérő stílusú Szabadság és Mihai Viteazul tereket elválassza egymástól. Az elöljáró szerint a Mihai Viteazul teret övező blokknegyed és kultúrpalota a kommunizmus által ütött urbanisztikai seb.

A polgármester egyeztetett a tervezővel a sárkánydomb magasságának csökkentéséről és a szakértő szerint ennek nincs értelme, mert jelenleg is túl nagy a két tér közti szintkülönbség. Antal Árpád ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy egy urbanisztikai kérdést a helyi román képviselők politikai és etnikai síkra tereltek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?