Parázs vita a sepsiszentgyörgyi sárkánydombról

Sepsiszentgyörgy önkormányzata mondjon le a főtéri sárkánydomb megvalósításáról, a haszontalan domb kialakítása nélkül rendezze a területet, javasolja Sebastian Cucu. Kovászna megye prefektusa közleményben kéri ki magának, hogy ő akadályozná a kormányhivatal és megyei tanács előtti terület rendezését.

Álláspontja szerint a sepsiszentgyörgyi városháza félretájékoztat, amikor azt állítja, hogy a prefektus akadályozza a főtér kormányhivatal és megyei tanács előtti részének rendezését, holott a prefektúra mindössze a törvény betartását akarja elérni. A közleményében azt is kifejtik, hogy Sebastian Cucu azért ellenzi a 7 méter magas térplasztika megépítését, mert a román civil szervezetek beadványokban hívták fel a figyelmét, hogy az eltakarná a Mihai Viteazul szoborcsoportot, ezért azt javasolja a városházának, hogy mondjon le a tervéről. 

Antal Árpád polgármester a prefektúra ellenkezése kapcsán lapunknak kifejtette: „elsősorban azt kell eldönteni, hogy Sepsiszentgyörgyön ki hozza meg a döntéseket? A Bukarest által kinevezett prefektus vagy az emberek által megválasztott 21 fős testület dönti el, hogyan fognak kinézni az utcák, terek, az utcanevek, a zászló, ez elvi kérdés”.

Antal Árpád szerint az önkormányzat álláspontja egyértelmű és a szakemberek is azt állítják, hogy akkor lesz teljes a főtér felújítása, ha a térnek lesz egy negyedik homlokzata is. Ez lehet épület vagy zöldövezet, park. „Ezen az úton indultunk el és megyünk tovább, függetlenül attól, hogy a prefektus mit gondol. Nem lesz rövidtávú történet, hónapok, akár évek telhetnek el, de ez idő alatt megpróbáljuk a főteret élhetővé tenni, de az elveinkről nem mondunk le”, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi polgármester. 

A városháza álláspontja szerint a prefektúra előtti terület parkosítására még várni kell, de

a jogi vitát addig folytatják, amíg meg nem kapják az engedélyeket.

Addig is köztéri installáció tervezésével és különböző programok szervezésével hidalják át a visszás helyzetet.

Sebastian Cucu prefektus korábban az országos építkezési felügyelőség közbeavatkozását kérte, hogy eltüntessék az általa ellenzett sárkánydomb helyén az építőtelepet. A kerítést lebontották, így már nincs akadálya, hogy a prefektus autóval behajtson a kormányhivatal elé.

Mint ismert az önkormányzat megpróbálta elkerülni a főtér már megépített részének terve ellen indított pert, hogy a kormányhivatalnak megengedték az autózást a téren át. A prefektus ezután a Kovászna megyei tanács autózási jogáért kezdett harcolni, bár a tanácselnök erre nem tart igényt. Emiatt a városháza olyan táblát tesz ki, amely szerint minden ott lakó vagy működő, magán és jogi személynek szabad autós behajtást biztosít a főtérre, abban bíznak, hogy ezáltal okafogyottá válik a per.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?