Szent György Napok 2017: sárkány helyett lovag az új jelkép

Neves hazai, magyarországi és nemzetközi fellépőket vonultat fel az április 22. és 30. között sorra kerülő 26. Szent György Napok. A programot Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Erdély legrégebbi és legnagyobb városünnepének idei kiadásán többek között a skót Nazareth nevű rockegyüttes lép színpadra. A 60-as évek végén alakult zenekar közel 40 albumot adott ki és az 1975-ös Hair of the Dog albummal szerzett magának nemzetközi hírnevet. Több rocksláger is fűződik a nevükhöz, melyek közül a Love Hurts ballada a legismertebb.

A magyarországi blues-rock zene legendáit felvonultató Póka-Tátrai ReGeneráció zenekar egy igazi csemege lesz a műfaj kedvelőinek, hiszen Póka Egon basszusgitáros és Tátrai Tibor gitáros mellett a székelyföldi Baricz Gergő énekes adja elő a legismertebb HBB, Tátrai Tibor, Radics Béla, Jimi Hendrix, Cream, Skorpió vagy éppen Deák Bill Gyula szerzeményeket.

A sepsiszentgyörgyi városnapok fellépői között lesz még a Kállay Saunders Band, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), a hazai Suie Paparude vagy a német Dunkelbunt nevű DJ.  Az idei Szent György Napok zárásaként pedig  Bródy János ad életműkoncertet a sepsiszentgyörgyi közönségnek, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Knop Ildikó városnapok szervezésével megbízott Városimázs Iroda munkatársa, aki szerint a következő időszakban további fellépők neveit is nyilvánosságra hozzák.

A Szent György Napok nyitókoncertje idén is egy zenei ínyencség lesz, hiszen a Queen zenekar legnagyobb slágereit klasszikus zenei feldolgozásban adja elő Vlad Maistorovici, hegedűs, zeneszerző, akit a bukaresti filharmónia kísért, illetve a sepsiszentgyörgyi Ferencz Áron dobol. Hagyomány szerint a városnapok nyitókoncertjére az úgynevezett kulturális hét első napján, április 22-én, a Krisztus Király katolikus templomban kerül sor.

Hagyomány szerint a Szent György napok az úgynevezett kultúr-héttel kezdődik, amelyre idén április 22. és 27. között kerül sor, amikor a város művelődési intézményeiben lesz gazdag programkínálat, majd április 28 és 30-a között lesznek a szabadtéri rendezvények. Idén is a főtéri nagyszínpad mellett a Szent György téren lesz egy nagyszínpad, de a Székely Nemzeti Múzeum kertjében ismét berendezik a Múzeumkerti színpadot és a városháza udvarán lesz az Ifjúsági udvar. Idén viszont kimarad az alternatív művészeteknek és zenei fellépéseknek helyt adó Charta Walley helyszín, viszont valószínű jövő évben ennek a programpontnak kétszeres támogatást adnak majd.

Változtak a szervezők

Antal Árpád polgármester a sajtótájékoztatón rámutatott: próbálnak odafigyelni az elmúlt években beérkezett észrevételekre és javaslatokra, és ezek alapján korrekciókat hajtanak végre. Idén a Szent György Napok szervezését az önkormányzat Városimázs Irodája és a Kónya Ádám Művelődési ház irányítja. Ez nem azt jelenti, hogy elégedetlenek voltak a korábbi szervezőkkel, de a Városimázs Irodához és a Kónya Ádám Művelődési házhoz új embereket alkalmaztak, és szeretnék hogy a hivatal alkalmazottai nagyobb mértékben részt vegyenek a szervezésben és a városnapok koncepciójának kialakításában is.

Knop Ildikó, a Városimázs Iroda munkatársa rámutatott, hogy idén a Szent György lovagra és legendájára élezik ki a programok egy részét. „Mindenkinek szembe kell néznie a saját sárkányával, aminek legyőzése egy új kezdetet jelenthet”, mondta a városnapok szervezője, aki közölte: a Szent György Napoknak idén új logója van, amely a klasszikus Szent György szobrot jeleníti meg.

Antal Árpád polgármester hozzátette: korábban próbálták a lakók által „Süsü-nek” nevezett modern Szent György szobrot megszerettetni, azt használták a rendezvény logójának, de több bírálat is érkezett, hogy a sárkányt fontosabbnak tartják mint a lovagot, ezért próbálnak egyensúlyt teremteni és idén inkább a Szent György lovag szerepét  hangsúlyozzák.

Kapcsolódók

Kimaradt?