Üzemen kívül helyezik a százéves nagyajtai vashidat

A háromszéki önkormányzat keddi ülésén úgy döntött a képviselő testület, hogy új hidat építenek az Ajta patak felett. Így tehát üzemen kívül helyezik a több mint száz éves vashidat, de annak sorsáról még nem született döntés.

Az Osztrák-Magyar Monarchiában épült régi híd érdekessége, hogy a bécsi cég száz éves garanciát vállalt rá, ami 2004-ben járt le. Ekkor a helyi önkormányzat egy hivatalos levelet kapott az osztrák vállalattól, amelyben közlik, hogy lejárt a múlt évszázad elején vállalt százesztendős szavatossági kötelezettségük és a következőkben a híd karbantartásáért már nem vállalnak felelősséget – idézte fel a keddi tanácsülésen Henning László, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke.

​Az évszázados híd üzemen kívül helyezésére azért van szükség, mert az már rozsdás, rossz a deszkapalló és megrongálódott a támfala is. Úgy döntöttek egy új hidat építenek helyébe. Kovács Ödön megyemenedzser hozzátette, hogy egy új hídra már csak 50 éves garanciát vállal a kivitelező.

A tanácsülésen szóba került a régi híd sorsa is. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tanácsosa, Fazakas Péter szerint az nem kellene ócskavasba kerüljön. A Szociáldemokrata Párti (PSD) Florentina Teaca azt javasolta, hogy hagyják meg a régi vashidat és melléje épüljön meg az új. Henning László szerint az évszázados létesítményt valószínű felajánlják a nagyajtai önkormányzatnak és gyalogoshídként használható lesz.

Mint arról beszámoltunk az erdővidéki Nagyajta és Apáca között tavaly augusztusban átadták a két települést összekötő 110 méteres Olt folyó fölötti hidat, amelyet 600 ezer euróból építettek meg, miután nyolc évvel korábban balesetveszélyesnek nyilvánították a régi hidat.

Kapcsolódók

Kimaradt?