Végre híd épült Nagyajtánál az Olt felett

Újra van közvetlen kapcsolat az erdővidéki Nagyajta és Apáca között, miután csütörtökön átadták a két települést összekötő 110 méteres Olt-hidat.

Mint arról beszámoltunk a régi – 1927-ben épített hídat balesetveszélyesnek nyilvánították és nyolc éve tiltótáblát helyeztek ki. Emiatt viszont a két szomszédos település gazdái közel húsz kilométeres kerülőt kellett tegyenek, hogy megközelítsék földjeiket. Hasonlóan kerülniük kellett a Nagyajtáról Brassóba ingázóknak, vagy a Brassó megyei Apácáról a nagyajtai magyar iskolába ingázó diákoknak. Ezeket a nehézségeket oldotta meg a háromszéki önkormányzat által több mint 600.000 euróból megépített és csütörtökön átadott új híd.

„Nem csak hidat, hanem lehetőséget kaptak. Lehetőséget a gyerekeknek, hogy iskolába járjanak, lehetőséget a gazdáknak, hogy megközelítsék földjeiket, lehetőséget az embereknek, hogy munkába járjanak” - fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök, aki megköszönte az erdővidékiek türelmét.

Nagyajta polgármestere, Bihari Edömér rámutatott, hogy a nyolc éve a régi hidra kihelyezett tiltó tábla ellenére is mindennapos volt a forgalom, hiszen az Erdővidék barcasági ki- és bejárata, Erdővidék kapuja, létfontosságú kötelék.

Apáca polgármestere, Bölöni László kifejtette: az Olt szabályozása miatt több mint kétszáz hektár termőföld Nagyajta területére esett, de hid hiányában közel húsz kilométert kellett pluszba megtegyenek a gazdák, azért, hogy terményeiket betakarítsák.  A csütörtöki átadási ünnepségen a hídkorlátra függesztett képek árulkodtak az átkelő egykori állapotáról.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnöke kifejtette: a Kovászna megyei önkormányzat leaszfaltozta az átkelőt és Nagyajtát összekötő két kilométeres útszakaszt. Az elkövetkezőkben újra építik a Nagyajta központjában található hidat, amelynek a tervei már elkészültek, de Erdővidéken most folyik a tervezése több mint 55 km megyei úthálózat építésének, amely magába foglal több mint 20 hidat és több száz átereszt. A tervek szerint az erdővidéki úthálózatot Vargyas irányába Hargita megyével, és Brassó megyével az ágostonfalvi híd, illetve Ürmös, Apáca, Magyarós irányába található utakat közösen javítja meg a Kovászna megyei önkormányzat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?