Traian Băsescu szerint kérdés, hogy ezek után a kormány maradhat-e

Az igazságügyi miniszter és a miniszterelnök egyértelműen felelős azért a „ribillióért”, amit a büntető törvénykönyveket módosító kormányrendelettel okoztak, kérdés, hogy a kormány a helyén maradhat-e, ha kijavította a hibáját - tette fel a kérdést a B1 televízió hétfő esti adásában Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

„Óriásit tévedtek, hogy közvita nélkül módosították a büntetőtörvénykönyveket egy ilyen érzékeny témában, és sem az igazságügyi miniszter sem a miniszterelnök nem mentesíthető a felelősség alól azért a „ribillióért”, amit ezzel okoztak” - nyilatkozta Traian Băsescu.

A volt államfő az adminisztrációban szerzett tapasztalatára hivatkozva úgy fogalmazott, hogy nincs meggyőződve arról, hogy a 2017/13-as sürgősségi rendelet elfogadását megbeszélték a kormányülésen. Traian Băsescu azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a miniszterek nem kapták meg előre a rendelet szövegét, hanem csak akkor szembesültek vele, amikor ezzel kiegészítették a napirendi pontokat. Băsescu szerint kérdéses, hogy az utcai tüntetések nyomán a helyén maradhat-e a kormány, hogyha kijavította az elkövetett hibát.

A PMP elnöke szerint hibát követett el a kormány akkor is, amikor a 13-as sürgősségi rendelet eltörlésével együtt, nem menesztette az igazságügyi minisztert is, aki „elsősorban viseli a politikai felelősséget” a történtekért.Kifejtette: nem szeretné a Szociáldemokrata Pártot védelmébe venni, de a büntetőtörvénykönyvek valóban módosításra szorulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?