Kelemen: jelenleg nem lenne bölcs felbontani a PSD-vel kötött megállapodást

Jelenleg nem lenne bölcs döntés az RMDSZ részéről felbontani a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) kötött parlamenti együttműködési megállapodást, de nem kizárt, hogy ez a jövőben megörténik - nyilatkozta a Agerpresnek hétfő este Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök rámutatott, alig kezdődött el a parlamenti ülésszak, nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy el lehessen dönteni, működik-e ez a megállapodás vagy sem. Emlékeztetett, „eleve arról volt szó”, hogy a parlamenti ülésszakok végén - ez esetben a tavaszi ülésszak végén - mérleget vonnak.

„Ha úgy tapasztaljuk, hogy nem működnek a dolgok, fel lehet bontani a paktumot. De nem lenne túl bölcs döntés felmondani egy ilyen együttműködési megállapodást anélkül, hogy egyáltalán megpróbáltuk volna megtölteni tartalommal. Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy egyszer mégis csak megtörténik" - magyarázta Kelemen.

A szövetségi elnök rámutatott, a megállapodás értelmében az RMDSZ a koalíciónak csak azokat a kezdeményezéseit támogatja, amelyek kapcsán előzetesen egyeztettek vele. A büntetőjog módosításáról szóló rendeletről nem konzultált a koalíció a szövetséggel, utóbbi pedig nem is értett egyet azzal, elhibázottnak tartotta, és nem támogatta a jogszabályt - mondta Kelemen.

Hozzátette, ettől függetlenül érzékeli a magyar közösség részéről érkező jelzéseket, amelyek szerint az RMDSZ-nek fel kell mondania a PSD-ALDE-val kötött paktumot, és próbálja "megérteni az érveléseket".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?