Kolozsváron hétfőn is tüntettek: „Nem tudunk megbízni ebben a kormányban”

Hétfőn hetedik napja vonultak utcára Kolozsváron a tüntetők, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az PSD-ALDE kormánykoalícióval szemben. A kincses város Főterén este hét órákor 3 ezren gyűltek össze, később a tömeg 4-5 ezerre duzzadt.

A tiltakozók a kormány lemondását követelték. Folytatjuk, Le a kormánnyal, PSD vörös pestis, Ellenállunk - skandálta a tömeg. A demonstrálók között ezúttal is szép számban voltak idősek. 

A tiltakozók között most is találtunk magyarokat. 

"Nem bízunk a kormányban. Nemcsak a Btk.-t módosító rendeletről van szó, hanem összeségében a jelenlegi kormány tevékenységéről. Ahogy a költségvetés tervezetét kidolgozták, szerintem fenntarthatatlan, egész évben inni fogjuk a levét" - magyarázta az egyik tüntető. 

"A kormány leszerepelt. Ahogyan át akarták vinni a Btk-módosítást, minősíthetetlen, felháborító. Úgy érzem, hogy engem mint választót becsaptak, keményen fogalmazva, hülyének néznek. Azért vagyok most itt, hogy jelezzem, ilyent nem lehet megtenni. Ha otthon ülünk, megteszik ugyanezt más területen is.  Legyen a tüntetés jelzésértékű bármelyik politikai pártnak" - mondta egy másik magyar tiltakozó. 

"Ebben a kormányban nem bízok meg egy pillanatig sem. Tüntetni kéne egészen addig, amíg el nem tűnnek teljesen. Előrehozott választásokat kellene tartani. Ha mégsem történik kormányváltás, a tüntetéshullám legyen üzenet, hogy éberek vagyunk, és nem hagyjuk magunkat" - osztotta meg gondolatait egy harmadik demonstráló. 

"Nem elég az, hogy a rendelet visszavonták, hiszen szinte ugyanezt a szöveget most a parlamenten próbálják átnyomni. Le kellene mondania a kormánynak, elvesztette minden hitelét. Várjuk a büntető törvénykezés módosítása kapcsán meglebegtetett referendum kiírását, amelyet az államfő harangozott be. Felelősségteljesebb kormányt akarunk. Annyi alkalommal jövünk ki minden este, amíg rákényszerítenek" - magyarázta egy pár, akik a vasárnapi gigatüntetést lészámítva minden este ott voltak a téren. 

A kolozsvárihoz hasonló tiltakozások zajlanak/zajlottak hétfőn az ország más városaiban is. Nagyszebenben és Temesváron több mint öt ezren, Brassóban, Konstancán több mint ezren,  Nagyváradon mintegy négyszázan vonultak utcára.

Kapcsolódók

Kimaradt?