Szatmáron tartották az ország legnagyobb disznóvágását

Rotyogott a toroskáposzta, főtt a májas és a véres hurka, töltötték a kolbászt és a pálinkát: szombaton szervezték meg Avasújvárosban a szatmáriak kedvenc hagyományőrző vándor rendezvényét, a VII. Böllérversenyt. Összesen 38 csapat szállt versenybe, hogy elkészítsék a legfinomabb ételeket, de a legjobb fogópálinkát és forralt bort is értékelte a zsűri.

A sáros idő sem rettentette el a szatmáriakat, hogy idén is megkóstolják a legfinomabb disznótoros ételeket. A Szatmár megyei rendezvényt évről évre több ezren látogatják, hiszen a hagyományos disznótoros ételeken túl olyan különleges csemegéket is megkóstolhatnak, mint a vaddisznóhúsból készült kolbász, a mézeshagyma-lekváros oldalas, a velővel töltött szűzérme, a sütőben sült vargányás-majoránnás máj, az őzhússal töltött töltöttkáposzta, vagy a Leberkase, ami a bajor húskenyér.

A bámészkodók megcsodálhatták a helyben készült 18 méter hosszú kolbászt és sokaknak a tíz méter hosszú véres hurka láttán is tátva maradt a szájuk.

A versenyző csapatok szerint nagyon fontos, hogy megőrizzük a magyar hagyományainkat, szokásainkat és ezzel együtt a tradicionális ételeinknek is nagyobb figyelmet kell szenteljük, hogy ezeket a fiatalabb generációk is továbbadhassák majd unokáiknak.

„A Böllérverseny az a rendezvény ahol minden település meg tudja mutatni a saját hagyományait. A verseny hagyománymentés is egyben, hiszen az urbanizáció nagy mértékben hatott a vidéki településekre, ezért kezdenek kikopni a hagyományok. Egy ilyen rendezvény pedig kiváló alkalom ezek felelevenítésére” – fogalmazta meg a verseny célját Török József, a vetési böllér csapat vezetője, aki büszkén kínálja mindenkinek a friss kocsonyát és a fokhagymás szalonnát.

A résztvevő csapatok standjainál mindenki kedvére csipegethetett az előkészített ételekből, volt ahol a frissen elkészített toroskáposztát kínálták, illetve a sült kolbászt vagy a hurkát. A megjelent települések borait és pálinkáit is meg lehetett kóstolni, a rendezvényen felállított színpadon pedig néptáncosok szórakoztatták a látogatókat.

A részvétel a fontos

„Ez egy közösségépítő rendezvény, közel negyven csapat részvételével. Szatmár egyik végétől a másikig szinte minden település képviseltette magát. Azon kívül, hogy a csapatok megbeszélik, hogy milyen recepteket tudnak cserélni egymással a disznók feldolgozása során, szó eshet a települések közötti együttműködésekről és az aktuális pályázási lehetőségekről is” – mondta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki szerint a szatmári Böllérverseny kárpát-medencei szinten is egyedülálló rendezvény, ahol nem a díj a fontos, hanem a részvétel.

Mint mondta, a nyereményeknek nincs komoly pénzbeli értéke, de egy kiváló lehetőség mindenki számára, hogy más térségek hagyományaival is megismerkedhessenek, emellett mivel egy vándor rendezvény és nincs kétszer ugyan azon a helyszínen, a Böllérversenyre látogatók is jobban megismerhetik Szatmár megyét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?