Soros Györggyel kapcsolatos kijelentések miatt bírságolt a CNA

100 ezer lejre bírságolta az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a România TV-t a tárgyilagos tájékoztatás elvének megszegéséért, és 10 ezer lejes bírságot szabott ki a B1 TV-re, valamint 5 ezer lejes büntetést a Realitatea TV-reSoros Györggyel kapcsolatban elhangzott kijelentések miatt.

A CNA álláspontja szerint a televíziós műsorvezetőknek kötelességük határozottan arra kérni meghívottjaikat, bizonyítsák be állításaikat, vagy legalább utaljanak a birtokukban lévő bizonyítékokra, hogy a nézők eldönthessék, mennyire magalapozottak az elhangzottak. A testület arra is rámutat, az érintettnek jogában áll válaszolni az ellene felhozott vádakra, a műsorvezetőnek pedig jeleznie kell, ha az illető nem kíván élni ezzel a joggal.

A CNA szerint a România TV nem tartotta be azt az alapvető szabályt sem, amelynek értelmében a tartalomgyártóknak világosan el kell választaniuk a tényeket a véleményektől, a tényekről adott információknak tárgyilagosaknak, leellenőrzötteknek kell lenniük, és ezeket részrehajlás nélkül, jóhiszeműen kell bemutatni.

A CNA szerint a B1 TV-nek a november 11. - december 9. közötti választási műsoraiban és választási híradóiban többször szóba került „Soros György üzletember részvétele a választási kampányban, valamint az általa egyes civil szervezeteknek és politikusoknak nyújtott támogatás”. Egy november 17-i adásban Bogdan Diaconu, az Egységes Románia Párt (PRU) jelöltje azt kérte Klaus Johannis államfőtől, hogy „tisztítsa meg a Soros-hálózat tagjaitól” az ország vezetését, mert ezek „megfertőzték” a román államot.A CNA 5 ezer lejes bírságot rótt ki a Realitatea TV-re, ugyancsak azért, mert a testület értékelése szerint a műsorvezető nem kérte határozottan a meghívottait, Bogdan Diaconut és Sebastian Ghiţăt, hogy bizonyítsák be ugyancsak Soros Györgyre vonatkozó állításaikat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?