Kolozsváron több száz tüntető követelte a Victor Ciorbea lemondását

A nép ügyvédje lemondását követelte néhány száz tüntető szerda este Kolozsváron. Felháborodásukat az váltotta ki, hogy Victor Ciorbea megóvta az alkotmánybíróságon a 2001/90-es törvényt, amely tiltja a büntetett előéletű személyeknek, hogy a kormány tagjai legyenek.

A tiltakozók a város központjában gyűltek össze, olyan jelszavakat skandálva, mint „Lemondani!”, „Le Ciorbeával!”.  "Üzenetünk az egész politikai szférának szól, éspedig, hogy a civil társadalom nem tűr semmiféle eltérést a törvények tiszteletétől” - hangsúlyozta a hangosbemondón az egyik felszólaló.

A kezdeményezők a közösségi hálón hívták tüntetni azokat, akik szerint Victor Ciorbeának le kell mondania posztjáról. „Már az egyszerű tény is felháborító és megengedhetetlen, hogy annak lehetőségéről beszélünk: egy európai országban bűnvádi perben elítélt személy magas tisztséget tölthessen be az állam élén. A feddhetetlenség nem alku tárgya, a 90-es törvény tiszteletben tartása még kevésbé az” - írták a tüntetés szervezői a közösségi hálón.

Victor Ciorbea múlt héten jelentette be: alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben.

A nép ügyvédjének közleménye szerint "a 2001/90-es törvény 2. cikkelye áthágja a hatalmi ágak közti egyensúlyra vonatkozó jogszabályt, ugyanakkor nem felel meg a kiszámíthatóság és az arányosság alkotmányos elvének". Ciorbea tagadta, hogy erről a kérdésről tárgyalt volna Liviu Dragneával, a PSD elnökével, aki éppen e törvény miatt nem lehetett miniszterelnök, ugyanis korábban felfüggesztett börtönre ítélték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?