Frontális támadást intéztek a Dragneának „ügyvédkedő” Nép Ügyvédje ellen

Frontális támadást intézett Klaus Johannis államfő és az ellenzéki, magukat jobboldaliként meghatározó pártok Victor Ciorbea, a Nép Ügyvédje ellen, amiért alkotmányossági kifogást emelt a 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen.

Mint ismeretes, ez a jogszabály akadályozta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt abban, hogy büntetett előélete miatt magának követelhesse a miniszterelnöki tisztséget a decemberi 11-i, fölényesen megnyert választások után.

Elsőként Klaus Johannis szóvivője, Mădălina Dobrovolschi jelezte, hogy az államfő „felháborodott” a Nép Ügyvédjének lépése miatt, amelynek szerinte egyetlen haszonélvezője (Liviu Dragnea – szerk. megj.) van. „Az elnököt meglepte az a gyorsaság, ahogy a Nép Ügyvédje az új politikai többség hasznára szeretne lenni egy olyan eljárással, amely olyan jogerősen elítélt személyek jogait védi, akik vezetni szeretnének minket” - nyilatkozta Dobrovolschi a Cotroceni-palotában.

Válaszában a Nép Ügyvédje meglepetését fejezte ki Mădălina Dobrovolschi kijelentéseivel kapcsolatban, és abban bízik, hogy az elnöki szóvivő szavai nem képviselik sem Klaus Johannis államfő, sem az elnöki hivatal álláspontját. „Ami az elnöki szóvivő kijelentését illeti, amely szerint veszélyes lépés alkotmányossági kifogást emelni a 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, a Nép Ügyvédje hangsúlyozza, hogy ez a kezdeményezés elsősorban azért született, mert egy jogállamban azonos feddhetetlenségi és erkölcsi kritériumoknak kell érvényesülniük az államhatalom mindhárom ágában, amikor egy köztisztség elfoglalásáról van szó. A Nép Ügyvédjének véleménye szerint teljesen normális, hogy egy jogállamban létezzen ilyen feltétel minden közméltóság esetében” – írja a Nép Ügyvédjének közleményében.  Az idézett forrás leszögezi, hogy a Nép Ügyvédjének egyetlen célja „egy egységes, tiszta, koherens, alkotmányos és a Románia által aláírt nemzetközi szerződésekkel összhangban lévő törvénykezés kialakítása, ami a román nép érdeke is”.

Victor Ciorbea lépése mellett nem mentek el szó nélkül az ellenzékbe szorult jobboldali pártok sem.

Turcan: Ciorbea Dragnea ügyvéde lenne?

 Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke szerint a Nép Ügyvédje úgy viselkedik, mintha Liviu Dragnea ügyvédje lenne. „Milyen ország az, ahol a Nép Ügyvédje egy párt jogerősen elítélt elnöke érdekében nyújt be alkotmányossági kifogást az Alkotmánybírósághoz? Sajnos Victor Ciorbea egyáltalán nem úgy viselkedik, mint a Nép Ügyvédje, hanem úgy, mintha a Szociáldemokrata Párt és Liviu Dragnea ügyvédje lenne. Emlékezzünk arra, hogy Victor Ciorbea makacsul elutasította, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon akkor, amikor az 55-ös rendelet lehetőséget teremtett a polgármestereknek arra, hogy pártot cseréljenek, és ezzel a PSD politikai érdekében zárójelbe tette a demokráciát. A PNL bízik abban, hogy az alkotmánybíróság a helyes döntést hozza” - mondta Turcan.

Băsescu: „gyerekes” a Nép Ügyvédjének indoklása

Gyerekesnek minősítette Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke a Nép Ügyvédjének indoklását, és úgy értékelte, hogy Victor Ciorbea a PSD alárendeltje maradt”.

„Az indoklás abszolút gyermekes, hiszen ugyanilyen előírás a bírókra és más személyekre is vonatkozik. Nyilvánvaló, hogy Victor Ciorbea a PSD alárendeltje maradt. (...) Nem fordult az Alkotmánybírósághoz azelőtt, hogy ezt a bábkormányt beiktassák, most meg abban reménykedik, hogy Valer Dorneanu (az Alkotmánybíróság elnöke – szerk. megj.) másképp vélekedik a kérdésről, mint 2001-ben, amikor a képviselőház elnökeként aláírta a törvényt” – nyilatkozta Băsescu a parlamentben.

Nicuşor Dan: Ciorbea nem azt a munkát végzi, amivel megbízták

Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke azt nyilatkozta csütörtökön, hogy Victor Ciorbea már mandátuma kezdete óta „mindenben alávetette magát” a hatalomnak, „teljességgel alkalmatlan” feladata ellátására és „kizárólag” a közméltóságok ügyeivel foglalkozik. „Ciorbea nem azt a munkát végzi, amivel megbízták. A Nép Ügyvédjének az állampolgárt kellene védenie az államhatalommal szemben. Ciorbea ezzel szemben mindenben alávetette magát az államhatalomnak” - jelentette ki Nicuşor Dan. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?