Liviu Dragnea: január 4-én hivatalába lép a Grindeanu-kormány

Január 4-én leteszi a hivatali esküt a Sorin Grindeanu vezette kabinet – derül ki a Liviu Dragnea által pénteken ismertetett kormányalakítási menetrendből.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke koalíciós társ Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőjével, Călin Popescu Tăriceanuval, illetve a kijelölt miniszterelnökkel együtt tartott sajtótájékoztatót. Klaus Johannis államfő péntek reggel bízta meg a kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert.

Liviu Dragnea elöljáróban felsorolta azokat a PSD által prioritásának tekintett pénzosztogató intézkedéseket, amelyek szerinte Klaus Johannis elutasító magatartása miatt 2017 január elseje helyett csak február elsejétől lépnek életbe. A beígért intézkedésekről itt olvashat részleteket.

A PSD elnöke elmondta, a koalíció elképzelései szerint január 3-án, kedden a parlament két házának házbizottságai rögzítik a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásának menetrendjét. A meghallgatásokat január 4-én, szerda délelőtt bonyolítják le, és este 7-től a kormány tagjai lehetik a hivatali esküt az államfő előtt. Másnap meg is tartja az elő ülését a Grindeanu-kabinet.

A sajótájékoztatón jelen volt Sorin Grindeanu is, akkor arról számolt be, hogy pénteken reggel sms-t kapott az államfőtől, amelyben Klaus Johannis közölte vele, hogy megbízta a kormányalakítással, és sok sikert kívánt neki. Csakhogy a kijelölt miniszterelnök nem ismerte az államfő telefonszámát, és először azt hitte, hogy valaki meg akarja tréfálni. Így átkülte a számára ismeretlen számot Liviu Dragneának, aki megerősítette: az sms-t valóban Klaus Johannistól kapta.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?