Nem jutottak be a „magyarfaló” pártok a parlamentbe

A nacionalista román pártok egyike sem érte el a parlamenti küszöböt a vasárnapi választásokon. Nem lesz képviselő sem a magyarellenes törvénytervezeteiről ismert Bogdan Diaconuból, sem a magyar önkormányzatokat feljelentgető Dan Tănasából.

A Bogdan Diaconu vezette Egységes Románia Párt (PRU) támogatottsága 2,5 százalékos volt a nem végleges választási eredmények szerint. A politikus hazafias nótákkal próbálta feledtetni a vereséget. Hétfőre virradóra kiposztolt egy videót a Facebook-oldalára, amelyen párttársával Sebastian Ghiță üzletemberrel a „Noi suntem români!” (Románok vagyunk!”) című dalt fújják – rettenetes hamisan és ,meglehetősen ittasan. (A videót közben törölte, de egy újságíró átvette) 

A Marian Munteanu vezette Szövetség Románia (ANR) támogatottsága még kisebb, 1,1 százalékos. Ennek a pártnak a színeiben indult a választásokon a magyar nyelv és a magyar szimbólumok használatát folyamatosan megtorpedózó blogger, Dan Tanasă is, aki hétfőn Facebook-oldalán azt írta: tiszteletben tartja a választók akaratát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?