Hivatali visszaélés miatt bűnvádi eljárást indított a DNA Dan Nica és Alexandru Athanasiu exminiszterek ellen

Bűnügyi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Dan Nica volt távközlési és Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter ellen, akiket hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak a Microsoft 2 néven ismertté vált ügyben. Mindkét gyanúsítottat hatósági felügyelet alá helyezték. 

A DNA hétfői közleménye értelmében - ugyancsak hivatali visszaélés miatt - bűnügyi eljárás indult Silvia Adriana Ţicău ellen is, aki 2003 és 2004 júniusa között a távközlési minisztérium államtitkára volt. A DNA főügyésze, Laura Codruţa Kovesi november 23-án kérte Klaus Johannis államfőtől, járuljon hozzá a Dan Nica, Adriana Ţicău és Alexandru Athanasiu egykori miniszterek elleni bűnügyi vizsgálat elindításához. Múlt hónap végén az államfő jóváhagyta a kéréseket.

A vádhatóság szerint Dan Nica miniszteri minőségében, a közbeszerzéseket szabályozó jogszabályok megszegésével, kormányhatározat-tervezeteket dolgozott ki és fogadtatott el a kormány és a Fujitsu Siemens Computers GmbH közötti, Microsoft-licencek bérlésére vonatkozó szerződés megkötésére. Ezek során a Fujitsu Siemens Computers-t a Microsoft-licencek kizárólagos forgalmazójaként tüntette fel - holott nem volt az -, így kerülve el a közbeszerzési pályázat kiírását. A kormány a szerződés értelmében összesen 47.594.843,88 amerikai dollárt fizetett ki a Fujitsu Siemens Computers GmbH vállalatnak.

A DNA szerint Adriana Ţicău államtitkári, majd miniszteri minőségében hozzájárult a szerződés más termékekre való kiterjesztéséhez, a Fujitsu Siemens GmbH Austria kizárólagos forgalmazói minőségére hivatkozva. A kormány ezen második szerződés értelmében 66.965.343,88 amerikai dollárt fizetett Fujitsu Siemens Computers GmbH-nak.

A vádhatóság szerint Alexandru Athanasiu miniszteri minőségében szintén hozzájárult a Microsoft-termékek beszerzésére vonatkozó szerződés megkötéséhez, 19.370.500 dolláros kárt okozva az államnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?