Három volt miniszter elleni indítana eljárást a DNA

Klaus Johannis államfő hozzájárulását kérte szerdán Laura Codruţa Kövesi a bűnügyi vizsgálat elindításához a Microsoft 2 nevet viselő ügyben Dan Nica, Adriana Ţicău és Alexandru Athanasiu volt miniszterek ellen. 

Dan Nica volt távközlési minisztert (2000-2004), Silvia Adriana Ţicău volt államtitkárt (2003-2004) és távközlési minisztert (2004 július-december), valamint Alexandru Athanasiu volt tanügyminisztert (2003-2005) hivatali visszaéléssel gyanúsítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). 

A DNA közleménye szerint Dan Nica miniszteri minőségében, a közbeszerzéséket szabályozó jogszabályok megszegésével kormányhatározat-tervezeteket dolgozott ki és fogadtatott el a kormány és a Fujitsu Siemens Computers GmbH közötti, Microsoft-termékek bérlésére vonatkozó szerződés megkötésére. Ezek során a Fujitsu Siemens Computers-t a Microsoft-termékek kizárólagos forgalmazójaként tüntette fel, így elkerülve egy közbeszerzési pályázat kiírását. A kormány a szerződés értelmében összesen 47.594.843,88 amerikai dollárt fizetett ki a Fujitsu Siemens Computers GmbH vállalatnak. A vádhatóság hozzáteszi: Adriana Ţicău államtitkári, majd miniszteri minőségében hozzájárult a szerződés meghosszabbításához, a Fujitsu Siemens GmbH Austria kizárólagos forgalmazói minőségére hivatkozva. A kormány ezen második szerződés értelmében 66.965.343,88 amerikai dollárt fizetett Fujitsu Siemens Computers GmbH-nak. 

Alexandru Athanasiu miniszteri minőségében szintén hozzájárult a Microsoft-termékek beszerzésére vonatkozó szerződés megkötéséhez, ezúttal 19.370.500 USD-t fizetett ki a kormány a Fujitsu Siemens Computers GmbH vállalatnak - állítja a DNA. 

Kapcsolódók

Kimaradt?