Microsoft-dosszié: letöltendő börtönre ítéltek négy vádlottat

Letöltendő börtönre ítélt csütörtöki első fokú ítéletében a legfelsőbb bíróság egy volt minisztert, egy polgármestert és egy üzletembert az úgynevezett Microsoft-dossziéban.

Gabriel Sandu volt távközlési miniszterre két év, Gheorghe Ștefanra, Piatra-Neamt polgármesterére három év és Dorin Cocoșra két év szabadságvesztést szabtak ki a bírák. Ugyanebben a dossziéban másfél év felfüggesztett börtönre ítélték Nicolae Dumitru üzletembert is.

A korrupcióellenes ügyészek szerint mintegy 18 millió euró kenőpénzt kapott három politikus és üzletember abban a számítástechnikai közbeszerzési ügyben, amely a rendszerváltozás óta a legnagyobb kivizsgált romániai korrupciós botránynak számít. Emellett a bíróság elrendelte összesen 8 millió euró elkobzását a vádlottaktól.

A két politikus és a két üzletember ellen 2014 őszén indult bűnvádi eljárás. Gabriel Sandu, Gheorghe Ștefan és Dorin Cocoșt akkor egy időre előzetes letartóztatásba is került. A vád Cocoș összesen mintegy 18 millió euró kenőpénzt kért és fogadott el, amiből 9 millió eurót ő kapott meg, 4,5 millió eurót a volt miniszter, 4 millió eurót pedig a polgármester egy számítástechnikai közbeszerzési ügyben.

 A Microsoft-ügyben - a most elítélt Gabriel Sandun kívül - további nyolc volt miniszter ellen folyik bűnvádi eljárás, ellenük nem emelt még vádat a DNA.

Az ügy 2004-re nyúlik vissza, amikor a román állam Microsoft-programokkal látta el és számítógépekkel szerelte fel az iskolákat. A vádhatóság szerint az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetője állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá. 2009-ben egy újabb versenytárgyalást bonyolítottak le, a most első fokon elítélt vett négy személy ebben érintett az ügyészek szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?