Az emberi jogok védelmében vonulnak utcára Kolozsváron

Békés felvonulást szerveznek szombaton Kolozsváron a tolerancia jegyében az Emberi Jogok Világnapja alkalmából. 

"Ezúton szeretnénk megmutatni, hogy igenis létezik #szolidaritás, legyél a társadalom bármely tagja, tartozz bármilyen nemzethez, legyen bármilyen nemed vagy szexuális orientáltságod" - olvasható a szervezők közleményében.

Az emberi jogok világnapját minden év december 10-én ünneplik. Az ENSZ 1948. december 10-én döntött úgy, hogy kiemeli ezt a napot. Ezen a napon zárult le a 16 napos nemzetközi kampány a nők elleni erőszak jegyében.

A szervezők a közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy Európában, akárcsak Romániában gyűlöletkampányok zajlanak, melynek áldozatai legtöbbször a kisebbségek vagy sebezhető csoportok. Emlékeztetnek, hogy nemcsak a melegek ellen zajlik hadjárat ma Romániában, hanem azokról a jogfosztásokról sem veszünk tudomást, amely a nők, a kiszolgáltatott családtagok ellen zajlik.

A szervezők utalnak arra a friss Eurobarométer-felmérésre is, mely szerint a romániaiak 30-25 százaléka úgy gondolja, igazolt a beleegyezés nélküli szexuális aktus, ha a partner részeg vagy drogos állapotban van, vagy ha kirívóan öltözködik. Emlékeztetnek, hogy a romák elleni diszkrimináció a hétköznapjaink részévé vált. 

„Mindannyiunk felelősége, hogy kiálljunk embertársaink mellett, a gyűlölet, a diszkrimináció, az előítéletek ellen harcoljunk. A történelem már bebizonyította, hogy az előítéletnek súlyos következményei lehetnek, konfliktusokat és erőszakot szül. Ha Önök is úgy gondolják, hogy az emberi jogok tényleg fontosak, akkor szombaton ott a helyük a tüntesén" - nyilatkozta Alexandra Columban, a tüntetés egyik főszervezője.

Az engedélyezett tiltakozásra szombaton délután 5 órától kerül sor. A felvonulás útvonala:  Hunyadi-tér  – Deák Ferenc utca – Főtér – Karolina-tér – Széchenyi-tér.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?