Vincze Loránt: mi Erdélyben közösség vagyunk, ennek megfelelő jogokat követelünk

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem kommunikáció és politológia szakos hallgatóinak tartott vendégelőadást hétfőn.

Az interaktív előadást a FUEN elnöke a kisebbségi csoportok (ön)meghatározásával és csoportosításával kezdte. Véleménye szerint a többségi társadalom eltérő módon tekinthet a kisebbségekre, másképp határozza meg őket, mint ahogyan azok saját magukat látják. „Például a román állam továbbra is egyéneket lát bennünk, magyarokban, pedig mi közösségről beszélünk, és ennek megfelelő jogokat, ügyeinkben döntési autonómiát kérünk, mert azokat ma senki meg nem oldja helyettünk” − magyarázta Vincze Loránt.

A beszélgetésen szó volt a kisebbségi érdekérvényesítésről, amelyet országos és nemzetközi szinten is vállalt az RMDSZ az erdélyi magyarság képviseletében, míg európai szinten a FUEN képes közös nevezőt találni az őshonos kisebbségek sajátos érdekei közül. „Egyszerre túl sokan akarják érvényesíteni az érdekeiket, nem lehet kizárólagosságra törekedni, és az erőforrásaink is korlátozottak. Ezért kell partnereket találni és közös nevezőt alkotva kérni a változást.” – hangsúlyozta.

Vincze Loránt a döntéshozatali szinteket modellezve kifejtette, az érdekképviselet feladata, hogy a kisebbségi törekvéseknek érvényt szerezzen, elsősorban a parlamentben, ha lehetséges a kormányzatban, valamint az önkormányzatokban, az európai és a nemzetközi intézményekben. „Mindezek közül a parlamenti szint bír a legnagyobb súllyal, hiszen ott döntenek az alkotmányról és a törvényekről, ezért az erdélyi magyar közösség létérdeke, jövőjének záloga, hogy erős képviselete legyen” – mondta el a kolozsvári egyetemi hallgatóknak, a küszöbön álló parlamenti választásokra utalva Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?