A FUEN támogatja a választáson tagszervezeteit, az RMDSZ-t, az MPP-t és az NDF-t

Állásfoglalásban támogatja az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a romániai parlamenti választáson romániai tagszervezeteit, az RMDSZ-t, szövetségesét, az MPP-t, valamint a Német Demokrata Fórumot (NDF).

A Vincze Loránt elnök által aláírt nyilatkozat emlékeztet arra, hogy a magyar érdekképviselet, az RMDSZ 1990 óta minden alkalommal átlépte az ötszázalékos választási küszöböt, ezáltal szavatolta folyamatos jelenlétét a román parlamentben. A romániai német kisebbség és a többi elismert nemzeti kisebbség számára pedig a törvény biztosít egy-egy parlamenti képviselőt.

A FUEN elnöke üdvözölte a két romániai magyar tagszervezet, az RMDSZ és az MPP közti együttműködést. Véleménye szerint az RMDSZ jele alatt induló közös jelöltlista a közösség erejét és összetartását bizonyítja és a lehető legjobb megoldás országos politikai súlyának megőrzésére. Az őshonos kisebbségeket tömörítő szervezet határozottan támogatja a közelgő választásokon az RMDSZ jórészt megújult, erős és jó szakembereket felvonultató jelöltlistáját, mert olyan célokat és megoldásokat fogalmaztak meg a magyar közösség és egész Erdély számára, amelyek jól illeszkednek az európai keretbe, hiszen más uniós tagállamokban már beváltak. „A közösség életkörülményeinek javítását és a közösségi jogok kivívását csak az erős parlamenti és kormányzati jelenléttel lehet elérni, ezért arra kérem a magyar választókat, hogy legyenek szolidárisak, felelősségteljesek, eltökéltek, és szavazzanak a magyar jelöltlistára.” – mondta Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

Az európai kisebbségi ernyőszervezet szerint az erős és egységes képviselet különösen fontos abban a feszült helyzetben, amelyet a romániai magyar közösség él át. Az állásfoglalás kitér arra, hogy a román társadalomban új erőre kapott nacionalizmus, a közösségi jelképek tiltása, a nyelvi és oktatási jogok korlátozása, az önálló magyar felsőoktatás korlátozása, a magyar vezetők elleni „boszorkányüldözés”, az elkobzott javak nehézkes visszaszolgáltatása és a felekezeti oktatást ért újabb támadások csupán néhány példa az RMDSZ által jelzett problémák közül. Illetve friss kutatások szerint is a magyarok által lakott régiók továbbra is hátrányos bánásmódban és elégtelen pénzügyi támogatásban részesülnek.

„Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása mindig egyensúlyt vitt a romániai belpolitikába, javította a román-magyar kapcsolatokat, valamint a román többséggel való megbékélést szolgálta, ami végső soron erősíti az egész ország stabilitását és az erdélyi magyarság megfelelő társadalmi fejlődését eredményezi.” – olvasható a FUEN közleményében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?