Új AIDS elleni oltást tesztelnek Dél-Afrikában

Az utóbbi hét év legnagyobb szabású kutatása kezdődött el a Dél-Afrikai Köztársaságban az AIDS elleni oltással kapcsolatban. 5400 személy vesz részt a tesztelésben, adja hírül az Agerpres.

A kutatás felnőtt és szexuálisan aktív önkéntes résztvevői egy éven keresztül kapnak majd injekciókat, a kutatás eredményeire pedig négy év elteltével derül majd fény.

A kutatás korábbi, thaiföldi eredményekre alapszik: 2009-ben az amerikai hadsereg kutatási programjának keretében kifejlesztettek egy olyan AIDS elleni oltást, amely beadása után három és fél évvel több mint 30 százalékban bizonyult hatékonynak.A tesztoltásokat 15 dél-afrikai kutatóközpontban végzik el. Az 53 millió lakossal rendelkező Dél-Afrikai Köztársaságban mintegy 7 millióan HIV-fertőzöttek.

Az AIDS elleni küzdelem világnapján, december elsején közölte az UNICEF a 10 és 19 év közöttiek HIV-fertőzöttségének adatait. A jelentés szerint 2015-ben csaknem 400 ezer volt világszerte a HIV-fertőzöttek száma ebben a korosztályban és a fiatalok között ez volt a vezető halálok: 41 ezer gyermek halt meg AIDS-ben 2015-ben, írja a Newsweek cikkére hivatkozva az origo.hu. Az UNICEF szerint 2030-ra 740 ezerre emelkedhet a fertőzött fiatalok száma. A fertőzöttek egyharmada Fekete-Afrikában, vagyis a kontinens Szahara alatti részén él.

A Matei Balș Országos Járványtani Intézet adatai szerint 2015 szeptember 30-ig 20 968 HIV-fertőzéses esetet regisztráltak Romániában, 1985-től 2015-ig pedig 6770 romániai AIDS okozta halálesetről tudnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?