Úgy tűnik, hogy megvan az AIDS ellenszere

Egy 44 éves angol férfi lehet a világon az első, aki meggyógyul a HIV-fertőzésből.

A beteget öt angol egyetem által kifejlesztett kísérleti gyógyszerrel kezelték, és a legutóbbi vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a HIV vírus teljesen eltűnt a szervezetéből – írja a vasárnapi The Sunday Times

A HIV gyógyítása elé mindeddig megoldhatatlan akadályt gördített, hogy bár az aktív T-sejteket (ezeket támadja meg a HIV-vírus) el tudták pusztítani, az alvó T-sejtekkel nem tudtak mit kezdeni, így a vírus ott maradt a beteg szervezetében. Az új kezelés két részből áll: egy vakcinából, ami segít azonosítani a szervezetnek a fertőzött sejteket, és egy Vorinostat nevű gyógyszerből, ami aktiválja az alvó T-sejteket, amelyek ezután már elpusztíthatóak.

Bár az eredmények biztatóak, Sarah Fidler professzor, a kutatócsapat egyik tagja visszafogottan nyilatkozott, mondván, még legalább öt évnyi orvosi vizsgálatra lesz szükség, mielőtt biztosan kijelenthetnék, hogy a módszer minden szempontból működik. A kutatásban az Oxfordi, Cambridge-i Egyetem, valamint az Imperial College London, University College London și King's College London szakemberei vesznek részt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?