Útvesztőben a kolozsvári New York szálló

Újra a kolozsvári városi tanács asztalára kerül a főtéri Continental – volt New York szálló – sorsa, miután az ingatlant birtokló gyulafehérvári székhelyű Ardeleana cég jogi felszámoló bizottsága hétfőn átiratban értesítette az önkormányzatot: hamarosan élhet az elővásárlási jogával. A Kolozsvár főtere díszének számító, ám jelenleg rombolásra ítélt gazdátlan műemléképület sorsa így nagy valószínűséggel a helyi önkormányzat döntésén múlik majd.

A városvezetés kifogásokat keres

A város elővásárlási jogát a műemléképületre csak akkor gyakorolhatta, ha a Kulturális Minisztérium által képviselt román állam nem él ezzel az előjoggal. A szaktárca tavaly már elutasította a vásárt, ennek köszönhetően nyerte el akkor a helyi önkormányzat az elővásárlási jogot.

Az egykori New York szálloda épületét 2012 nyarától már kétszer árverezésre bocsátották, de egyik alkalommal sem akadt jelentkező a liciten. A második kiírásnál az induló ár 5,92 millió euró volt hozzáadottérték-adó (TVA) nélkül, bár az ingatlan 2008-ban becsült értéke 14 millió euró volt.

Emil Boc kolozsvári polgármester többször azt nyilatkozta, csakis azután jöhet szóba az ingatlan megvásárlása, ha tisztázódik az épület jogi háttere. Ezzel kapcsolatban Csoma Botond kolozsvári városi tanácsos a maszol.ro-nak elmondta, tavaly, amikor először felmerült az ingatlan megvásárlása, bizottság alakult az épület aktuális jogi hátterének megvizsgálására. Tudomása szerint az épületre visszaszolgáltatási igény is létezett, ezért a polgármesteri hivatal jogászai csóválták a fejüket.conti

„Hümmögtek, hisz volt már arra példa, hogy egy korábban pénzzel kártalanított tulajdonos utólag mégis természetben kérte vissza az ingatlant, és a törvény ezt akkor lehetővé tette" – magyarázta.

Csoma szerint a jogi bizottság újra összeül, amikor a Continental sorsát vizsgálja a város tanács. „Ez viszont még odébb lesz, valószínűleg márciusban, hisz az idei költségvetés sarokszámait nem ismerjük, így azt sem tudjuk, hogy elkülöníthetünk-e egy keretet a műemléképület megvásárlására vagy sem" – tette hozzá.

Az Ardeleana csődbiztosai nem közöltek kikiáltási árat az épületre. Ám a befektetőnek figyelembe kell vennie a felújítási költségeket is, hisz az ingatlan állapota jelentősen romlott, amióta nincs gazdája.

Csak pénzt kért az egykori tulajdonos

„Az összeomlás szerintem nem fenyegeti a szálloda épületét, hisz az Ardeleana komoly hiteleket vett fel rá, így a hitelezőknek érdekük, hogy az ingatlant minél hamarább és lehetőség szerint minél jobb árban értékesítsék" – mondta a maszol.ro-nak Somai László kolozsvári ügyvéd, aki a ma Continental szálló néven ismert épület egykori tulajdonosát, a Debreceni Református Kollégiumot képviseli a kártérítési perben.

A New York szálló 1893–1894 között épült, a város neves főépítészePákei Lajos tervei alapján. Az épület első bérlője 1895-től a budapesti Steier és Gálos cég volt, az ő nevükhöz kapcsolódik a szálló első berendezése is, melyet a pesti Erzsébet körúti New York-palotából szállítottak át Kolozsvárra, így feltételezhető, hogy a budapesti NY monogramos bútorzat és felszerelés vált a kolozsvári épület névadójává. Az 1950-es években az épület átmenetileg egyetemi kollégiumként működött, majd az 1960-as évektől 2005-ig ismét luxusszállónak adott helyet, a ma is ismert Hotel Continental néven, ám 2000 után már nem felelt meg a négycsillagos szállodák követelményeinek, emiatt kiköltözött az épületből, mely ma is elhagyatva áll. Története során a szállodaépület számos neves személyiségnek és emlékezetes kulturális eseménynek adott otthont.

Tájékoztatása szerint az épület helyzete abból a szempontból „teljesen jogtiszta", hogy a restitúciós törvény előtt már privatizálták, azaz a tulajdonos nem jogosult a természetbeli visszaszolgáltatásra. Ezért 2001-től a debreceni kollégium csak pénzbeli kártérítést kért, amit első fokon elutasítottak. Közlése szerint közel öt év pereskedés után az országos vagyonkezelő hivatal (AVAS) meghozta a végleges és visszavonhatatlan bírósági döntést: a magyarországi intézménynek pénzbeli kártérítést fizet a román állam, ez az összeg nem lehet kisebb, mint az épület piaci értéke.

Somai hozzátette, egyelőre május közepéig ez az ügy is várólistán van, amíg az új restitúciós törvény elkészül, az országos kárpótlási bizottság csak a jogszabály életbe lépése után becsüli fel az épület értékét. Kérdésünkre, hogy esetleg nem vásárolná-e vissza éppen a debreceni református kollégium az ingatlant, Somai azt mondta, tudomása szerint az ügyben általa képviselt intézménynek nincs újrafelvásárlási szándéka.

Ingatlanszakértő: szabad préda lehet a romszálló

Ha sem az állam, sem a város nem él elővásárlási jogával, az ingatlan szabad prédává válik, mint bármely más, polgári magánforgalomban lévő épület, és bárki megvásárolhatja, akinek pénze van hozzá – véli Bónis Endre kolozsvári ingatlanszakértő.contibelul

Emlékeztetett arra, hogy Kolozsvár polgárai az elmúlt években többször lendültek „utópisztikus tervekbe" az épület megmentése érdekében, ám eddig egyik sem bizonyult kivitelezhetőnek.

Megkérdeztük a Magyar Kulturális Intézet egyik képviselőjét, hogy az intézmény nem fontolgatja-e fiókintézet nyitását Kolozsváron, ebben az épületben. Bara Hajnal referens felvilágosított, „az intézetek és fiókintézetek is kormányközi megállapodások alapján nyílnak, és mivel ilyen határozat nem létezik egyelőre, túl távoli terv bármilyen ingatlan vizsgálgatása ezügyben".

A négyszintes, 7200 négyzetméter felületű műemléképület földszintje az elmúlt években többször volt művészeti és társadalmi események színtere, 2011-ben pedig több ízben is helyi csoportosulások szociális és politikai kérdésekben vállalt ellenállásának színterévé is vált. Egyik ilyen emlékezetes tiltakozás alkalmával a környezetvédők elfoglalták az elhagyatott szálló épületét, hogy felhívják a figyelmet a tervezett, ciántechnológián alapuló verespataki aranykitermelésben rejlő veszélyekre. Akkor a tüntetők azért választották a Continental szállodát tiltakozási helyül, mivel véleményük szerint ebből az épületből, akárcsak Verespatakból, a hatóságok hosszú ideje gúnyt űznek – mondta Mihnea Blidaru, az akció egyik vezetője.

Kimaradt?