Novák Csaba Zoltán: a diákok tehermentesítését bízzuk a pedagógusokra

Ifjúsági találkozón vett részt ki Császár Károly és Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátorjelölt Székelyberén. Az eseményen a szakoktatás fontossága, valamint a diákok tehermentesítése is kellő hangsúlyt kapott.

 „Olyan Erdélyt kell teremtenünk, ahol a fiatalok szívesen alapítanak családot és ahol érvényesülni tudnak. Erdélynek akkor van jövője, ha az ifjúság itthon tervez, ha van, amiért itthon álmokat szőjön. Az új nemzedékről mindig sokat beszélünk, de ők úgy érzik, hogy sosem figyelt a politikum kellőképp az ő igényeikre. Olyan törvények kellenek, amelyekkel ösztönözni tudjuk őket a családalapításra, gyermekvállalásra. Ehhez az szükséges, hogy tanulmányaik végeztével érdemesnek lássák az itthoni munkavállalást és vállalkozást” – jelentette ki Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje, aki Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátorjelölttel Székelybere községben ifjúsági találkozón vett részt.

A falu fiataljai SZIKE, azaz Székelyberei Ifjúsági Kulturális Egyesület néven tervezik saját egyesületük bejegyzését, hogy közösségi programjaikhoz könnyebben, szervezettebben tudjanak forrásokat teremteni. Az új, fiatal vállalkozókat helyzetbe hozó törvényről Császár Károly elmondta: „célunk négy év leforgása alatt 2000 új, erdélyi magyar családi vállalkozás létrejöttének elősegítése a mezőgazdaság területén, amihez elengedhetetlen, hogy az állam legalább 50 ezer euróval és háromévi adómentességgel támogassa ezeket.” Szavai szerint állami ösztönzés nélkül elkerülhetetlen Erdély visszafejlődése és a fiatalok elvándorlása.

A kötetlen beszélgetés során a szakoktatás fontossága, valamint a diákok tehermentesítése is kellő hangsúlyt kapott. „Kiemelt célom, hogy a magyar oktatásra vonatkozó tanterveket magyar anyanyelvű pedagógusok dolgozzák ki. A tanterveknek körvonalazniuk kell a tanítási anyagot, ez egy jó alkalom arra, hogy a többször említett tehermentesítés folyamatába beleszólhassanak azok a pedagógusok is, akik nap mint nap szembesülnek a romániai oktatási rendszer nehézségeivel”– emelte ki Novák Csaba Zoltán.

Megjegyezte azt is, hogy újra vonzóvá kell tenni a szakoktatást, hiszen már most érezni lehet, hogy a jó szakemberek iránt nagyon megnőtt a kereslet a munkaerőpiacon. Ez azt is fogja eredményezni, hogy bizonyos területeken már rövidtávon is versenyképes béreket tud számukra biztosítani a hazai piac.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?