Cseke Attila: a nagycsaládosokat segítené az RMDSZ

A legalább három gyermeket nevelő családok, illetve a legalább két gyermeket nevelő csonka családok akár 50 százalékos adókedvezményben is részesülhetnek annak a nagycsaládosok megsegítésére irányul törvényjavaslatnak az értelmében, amelyet pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján ismertetett Cseke Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

A javaslat az ingatlanadó, a telekadó, a gépjárműadó, illetve a különböző bizonyítványos és igazolások kifizetésére vonatkozik. „Ha az RMDSZ indítványát elfogadja a parlament, és a döntési hatáskör átkerül az önkormányzatok szintjére, akkor Bihar megye mind a 23 RMDSZ-vezette önkormányzata bevezeti a támogatási rendszert, de mi erre bíztatjuk a többi önkormányzatot is. Bihar Megye Tanácsának RMDSZ-frakciója ugyanakkor egy olyan előterjesztéssel állt elő, amely szintén a nagycsaládok megsegítését tűzte ki célul” – mondta Cseke Attila.

Bihar Megye Tanácsa egy olyan családi kártyát tervez bevezetni, amely a neki alárendelt intézmények – mint például a színház, a megyei könyvtár, a filharmónia, a múzeum – kedvezményes látogatására érvényes, de a tanács köthet megállapodást erre vonatkozóan más intézményekkel is. Sárga kártyát kapnának a háromgyermekes családok, ez tíz százalékos kedvezményt jelentene, pirosat a legalább kétgyermekes csonka családok, illetve négygyermekes családok, amely húsz százalékos kedvezményt biztosítana. A harminc százalékos kedvezményű zöld kártya az öt vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládosokat illetné meg.

„Ezek a kedvezmények azokat segítenék, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy teljes árú jegyet váltsanak a kulturális intézmények meglátogatásra. A család valamennyi tagja által igénybe vehető kedvezmény azt jelenti, hogyha egy háromgyermekes család egy színházi előadást tekintene meg együtt, akkor a két szülő és a gyermekek mind kedvezményes jegyet vagy bérletet válthatnak. Fontos kitétel, hogy a kedvezményt igénybe vevő gyermekek valamilyen tanintézménybe járjanak, illetve a helyi adók és illetékek naprakészen ki kell legyenek egyenlítve”– összegezte a tudnivalókat Cseke Attila képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?