Nem elszigetelődni, hanem részt venni – beszélgető-könyv jelent meg Borbély Lászlóról

Határozott vezető, aki mellé erős, megbízható csapat kell – hangzott el Ágoston Hugó és Borbély László A politika színpadán című beszélgető-könyvének bemutatóján, Kolozsváron. A csütörtöki bemutatón Hegedüs Csilla RMDSZ-es képviselőjelölt és Tibori Szabó Zoltán beszélgetett Borbély László parlamenti képviselővel.

Sok jó tapasztalat, közös munka, veszekedések, kibékülések fűzik Borbély Lászlóhoz, „mindig az volt az összekötő kapocs, hogy mindketten őrült módon – és főleg ő – szeretünk dolgozni”, vezette fel a beszélgetést Hegedüs Csilla. Borbélyról úgy fogalmazott, ő az a politikus, aki leginkább nevezhető építőnek és építkezőnek, pragmatizmussal bír, ugyanakkor azt is képes kitalálni, hogy mi az irány. Mégsem saját magát próbálja építeni, hanem minden mondatában az erdélyi magyar közösség építésének felvállalása van.

„Kimondottan Bánffy Miklóshoz hasonlítom, aki az Erdélybe visszatérésekor pontosan tudta, hogy hogyan kell választ adnunk az erdélyi magyarság jövőjére” – mondta Hegedüs rávilágítva, az EU-s alapok Romániába hívásában komoly szerepe volt Borbélynak Horváth Annával együtt, de a környezetvédelmi minisztériumban végzett munkája is kiemelendő.

Tibori Szabó Zoltán arra világított rá, Borbély nemcsak, hogy 26 éven át jelen volt a romániai politikában, de az említett pragmatizmus vezérelte a cselekedeteit, a nem ki-, hanem bevonulás, a nem elszigetelődés, hanem résztvevés gondolatai mentén.

Borbély megjegyezte, a kötetben tudatosan mutatta fel magát, hogy ki is az a Borbély László, aki teniszezőként, egyetemistaként, majd fejest ugorva a diákszínjátszásba, később a politikába most eljutott ide. „Nem úgy nézek ki, mint aki visszavonul, itt leszek és együtt leszünk” – fogalmazott a politikus.

Beszélt arról is, nem tudni, mi lesz Európával, az Egyesült Államokkal, de ettől még nem kell bedobni a törülközőt: „büszke vagyok, hogy az elmúlt 26 évben, akik körülöttem voltak, érezték, hogy egy közösséghez tartozunk”. Változtatni kell a mentalitásunkon, odafigyelni a fenntartható fejlődésre egy olyan korban, amikor ügyesebbek és okosabbak vagyunk, mégis többet költünk fegyverre, többen halnak meg, többen éheznek, mint ezelőtt öt-tíz évvel.

Borbély elmondta, belekóstolt az európai politikába, és az tapasztalta, hogy elismerik és ismerik az RMDSZ-t. Az ENSZ-ben a fenntartható fejlődés területén Romániát képviselhette egy éven át, „fantasztikus esély volt, hogy megismerhettem és megszerethettem ezt a dimenziót is”.

Kiemelte, amikor a regionális operatív programnál bábáskodtak, lehetőséget adtak az egyházaknak, hogy a polgármesteri hivatallal szerződést kötve sokmillió eurót hívhassanak le iskolaalapításhoz. „Eljutottunk oda hét év után, hogy egy tollvonással megszüntetik ezt a lehetőséget, líceumok nem kaphatnak EU-s támogatást, és egymásra mutogatnak, amikor a felelősökről kérdezősködünk” – fogalmazott Borbély rávilágítva, az elindított programokat folytatni kell, oda kell figyelni arra, hogy ne szakadjanak félbe.

Míg korábban a magyar szaktudást értékelték, mára a magyarok gyanúsnak számítanak, és állandóan bizonyítani kell az igazunkat – mondta Borbély a korrupciós ügyekre utalva. „Van korrupció és terrorizmus, és kell harcolni ellenük, de amikor az emberi jogok nem érvényesülnek és elbillen az egyensúly, akkor gond van”. 26 éven át nehéz volt egyben tartani a magyar közösséget, de azt el kell magyarázni, hogy akkor is érdemes összefogni, ha az RMDSZ-t a hatalommal azonosítják az emberek – mondta Borbély.

Borbély elmondta, terve bőven van, és nem fog visszavonulni, de nem mint politikus: „akkor érsz el valamit az életben, ha nem kell odatedd a neved mellé, hogy milyen pozíciód van, csak annyit mondasz: Borbély László.” Az élete egy fejezete lezárul, de ez nem jelenti, hogy nem nyit egy újat – hangzott el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?