Laura Codruţa Kövesi: a DNA soha nem indít vizsgálatokat politikai alapon

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) soha nem indít vizsgálatokat politikai alapon - hangsúlyozta Laura Codruţa Kövesi főügyész csütörtökön Kisinyovban az igazságszolgáltatás témájáról szervezett moldovai-román fórumon. 

A főügyész azt mondta, a DNA nem politikusok, hanem köztisztviselők által elkövetett esetleges korrupciós ügyleteket vizsgál. "Minket nem érdekel, hogy az illető tagja-e valamelyik pártnak vagy sem. Egyébként szinte minden pártnak van képviselője azok között a személyek között, akiket bíróság elé állítottunk az évek során" - tette hozzá a főügyész. 

Laura Codruţa Kövesi rámutatott: 2015-ben hét képviselő, egy szenátor és egy alkotmánybíró mentelmi jogának megvonását kérte a DNA. 2006-ban 360 személyt küldtek bíróságra, 2015 ben pedig 1.258-at. 

Kövesi tájékoztatása szerint azoknál az eseteknél, amelyek bíróságra kerültek, több mint 90 százalékban elítélték a gyanúsítottakat. 

A főügyész azt is elmondta, az általa vezetett intézmény egyik fő célja a törvénytelenül megszerzett vagyon elkobzása. Az elmúlt öt évben ennek aránya 10 és 12 százalék körül mozgott. A Kövesi szerint ennek értékesítése révén több mint 500 millió eurós bevételre tenne szert az állam. 

Kapcsolódók

Kimaradt?