Jogvédelmi szolgálat: aggasztó a sportpályákon tapasztalható magyarellenesség

A hatóságoknak és a sportkluboknak is erőteljesebben kell fellépniük a sportban tapasztalható magyarellenességgel szemben, hívja fel a figyelmet a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

Emlékeztetnek, hogy a Román Kosárlabda Szövetség klubbonként 500 eurós büntetést szabott ki a kolozsvári és a jászvásári sportegyesületeknek a Sepsi SIC női kosárlabdacsapatot és szurkolóit célzó magyarellenes rendbontások miatt.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke szerint az utóbbi időben felerősödtek a magyarellenes hangok a sport területén és aggasztónak tartják ezt a tendenciát. Ugyanakkor helyeslik, hogy a Román Kosárlabda Szövetség pénzbírsággal sújtotta a kolozsvári és jászvásári kosárlabda csapatokat. Benkő Erika szerint a kiszabott pénzbírság igen csekély ahhoz a felfokozott magyar gyűlölethez képest, melyről a kolozsvári és iași csapatok szurkolói tettek bizonyságot. Emiatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

A Sepsi SIC kosárlabdaklub elnöke, Miklós Zoltán felháborítónak tartja, hogy a sepsiszentgyörgyi csapat folyamatos támadásoknak van kitéve azért, mert székelyföldi magyar csapatként az ország legjobbja. Hozzátette: reméli a szakszövetség súlyosabb büntetéseket szab, ha hasonló esetek történnek. Miklós Zoltán arra kérte a sepsiszentgyörgyi szurkolókat, hogy ne válaszoljanak magyarellenes provokációkra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?