Magyarellenes szurkolók miatt bírságolt a Román Kosárlabda Szövetség

Sportszerűtlen magatartás miatt 500-500 eurós bírságot kell fizetnie a kolozsvári és iași-i kosárlabdakluboknak, amelyek szurkolói az elmúlt napokban obszcén és nemzeti gyűlöletre uszító bekiabálásokkal fogadták a Sepsi SIC csapatát és annak szurkolóit.

A Román Kosárlabda Szövetség fegyelmi bizottsága hétfőn tárgyalta a sepsiszentgyörgyiek két idegenbeli meccsén történt eseményeket, és pénzbírságot rótt ki a kolozsvári és iaşi egyesületre, amelyek fellebbezhetnek.

A szövetség honlapján közzétett határozatban azt írják: „A Román Kosárlabda Szövetség nem tűri a nézők sportszerűtlen magatartását, az obszcén szavakat és idegengyűlölő, nemzeti gyűlöletre uszító bekiabálásokat, a diszkrimináció semmilyen formáját”.

Mint arról beszámoltunk, a bajnoki címvédő Sepsi SIC október végi kolozsvári kiszállásán az U futballhuligánjai skandáltak nyomdafestéket nem tűrő rigmusokat a mérkőzés teljes hossza alatt. Tíz nappal ez után a román szélsőségesek Iași-ban hasonló módon fogadták a sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapatot és annak szurkolóit, sőt az egyik iași-i szurkolót a helyi rendőr akadályozta meg abban, hogy székely zászlót égessen. A sepsiszentgyörgyi szurkolókat a csendőrség egy órán át tartotta a csarnokban, míg a helyiek elszivárogtak.

A bajnoki címvédő Sepsi SIC egyébként mindkét mérkőzését megnyerte: 71:64-re a Kolozsvár U és 63:59-re a Poli Iaşi ellen.

A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezete elítéli az utóbbi időben a romániai sportpályák lelátóin történteket, hogy önmagukat szurkolói csoportoknak nevező szélsőséges elemek sporteseményeket használnak fel abból a célból, hogy hangot adjanak magyarellenes érzelmeiknek.

„Aggodalomra ad okot, hogy a Sepsi-SIC jó szereplése a román bajnokságban, a kolozsvári és a jászvásári megnyilvánulásokhoz hasonló indulatokat váltott ki a többségi nemzet némely tagjai részéről. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kedvenceiket elkísérő és őket sportszerűen biztató sepsiszentgyörgyi szurkolók veszélyeztetve érezzék magukat az ország bármely városában” – írja közleményében Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke.

Hozzátette, üdvözölik a Román Kosárlabda Szövetség fegyelmi bizottságának döntését, amelyben egyértelműen állást foglalt az idegengyűlölet minden formája ellen, és pénzbüntetéssel sújtotta a kolozsvári és jászvásári klubot. A szurkolókat arra biztatják, hogy ne bizonytalanítsa el őket a kiszállásaik során tapasztalt gyűlölet és ne válaszoljanak a provokációkra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?