A katolikus iskola beindítása kapcsán vették őrizetbe a Maros megyei főtanfelügyelőt

Őrizetbe vették a korrupcióellenes ügyészek a Maros megyei főtanfelügyelőt. Ştefan Someşan ellen több ügyben is vizsgálat zajlik: egyik a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásával kapcsolatos – közölte ügyészségi forrásokra hivatkozva az Agerpres.

A hírügynökség azt írja: a főtanfelügyelő feltételezhetően hamis dokumentumokkal hozzájárult ahhoz, hogy az újonnan létrehozott gimnázium osztálytermeket vegyen el az Unirea Főgimnáziumtól.

A DNA marosvásárhelyi területi irodája már 2015-ben vizsgálta, hogy az állam jogszerűen szolgáltatta-e vissza a római katolikus egyháznak azt az iskolaépületet, amelyben az egyik legrangosabb marosvásárhelyi iskola működik. Az ügyészség a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă feljelentése alapján indította a nyomozást. A gyanú szerint az épületet - melyben az Unirea román és magyar nyelvű főgimnázium és a Római Katolikus Líceum működik - úgy szolgáltatták vissza a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek, hogy az soha nem volt az érsekség tulajdonában.

Az épületet 2004-ben szolgáltatták vissza az egyháznak. Marosvásárhely polgármestere megtámadta a határozatot, de elveszítette a pert. Az ügyben a legfelső bíróság hozott végleges döntést. Az iskolaépületet 1903 és 1905 között, a mellette álló diákotthont 1908-ban építtette az egyház, és az 1948-as államosításig a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium működött bennük.

Marosvásárhelyen 2004-ben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be a katolikus oktatás. Az önkormányzat 2014 júliusában járult hozzá a Római Katolikus Líceum létrehozásához. Az intézmény a 2015-2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyházi épületbe, amelyet jelenleg az Unirea Főgimnáziummal oszt meg.

Az Agerpres szerint a főtanfelügyelőt azzal is gyanúsítják, hogy jogosulatlan jutott különböző javakhoz a címzetes pedagógusi és az igazgatói versenyvizsgák szervezése kapcsán, az ügyben a megyei tanfelügyelőség más alkalmazottai is érintettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?