Vizsgálja a DNA a marosvásárhelyi katolikus gimnázium visszaszolgáltatását

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi irodája vizsgálja, hogy jogszerűen szolgáltatta-e vissza az állam a római katolikus egyháznak azt az iskolaépületet, amelyben az egyik legrangosabb marosvásárhelyi iskola működik - közölte csütörtökön internetes oldalán a Központ hetilap.

Az ügyészség a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă blogger feljelentése alapján hivatali visszaélés ügyében nyomoz. A gyanú szerint az épületet - melyben az Unirea román és magyar nyelvű főgimnázium és a Római Katolikus Gimnázium működik - úgy szolgáltatták vissza a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek, hogy az soha nem volt az érsekség tulajdonában. 

Tamási Zsolt, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatója határozottan visszautasította a vádakat. Emlékeztetett arra, hogy az épületet 2004-ben szolgáltatták vissza az egyháznak. Marosvásárhely polgármestere megtámadta a határozatot, de elveszítette a pert. Az ügyben a legfelső bíróság hozott végleges döntést. "Nemcsak a visszaszolgáltatási bizottság döntését kérdőjelezi meg a DNA, hanem a legfelső bíróságét is. (...) Nem tudják elfogadni a történelmi igazságtételt" - fogalmazott az igazgató. 

Emlékeztetett arra, hogy az iskolaépületet 1903 és 1905 között, a mellette álló diákotthont 1908-ban építtette az egyház, és az 1948-as államosításig a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium működött bennük. 

Tamási Zsolt nem tartotta valószínűnek, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumhoz hasonlóan a marosvásárhelyi iskolaépületet is bírósági úton államosítanák vissza. Hozzátette, ha nem lett volna törvényes a visszaszolgáltatás, az a hosszú pereskedés alatt kiderült volna. 

Marosvásárhelyen 2004-ben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be a katolikus oktatás. Az önkormányzat 2014 júliusában járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium létrehozásához. Az intézmény a 2015-2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyházi épületbe, amelyet jelenleg az Unirea Főgimnáziummal oszt meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?